Helyi közélet

2017.01.13. 16:12

Szülőfalujában emlékeztek a nagy pedagógusra

Földes - Karácsony Sándor ma is aktuális gondolatait is közvetítették az ünneplő diákság felé.

Földes - Karácsony Sándor ma is aktuális gondolatait is közvetítették az ünneplő diákság felé.

A diák és a tanár nem egymással szemben állva, hanem ugyanazon az oldalon, és ugyanazért a célért munkálkodik, hogy együtt egy közös életközösségben valósítsák meg a személyiségfejlesztéshez szükséges feladataikat – e gondolatokat dr. Karácsony Sándor, a XX. század nagy magyar gondolkodója, a tudós professzor, filozófus-író, korának ismert közéleti személyisége fogalmazta meg, akire 126. születésnapján, január 10-én, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói emlékeztek. Születésnapjára jelent meg a negyedszázada működő Karácsony Sándor Művelődési Társaság X. füzete.

A XX. századi magyar neveléstudomány kiemelkedő személyiségének Földeshez való kötődését, a ma is aktuális pedagógiai gondolatait, a magyar nevelés és művelődés újraformálásáért vívott emberöltőnyi küzdelmét az intézmény igazgatója, Horváth Sándorné idézte fel megemlékezésében. Az intézmény vezetője a tanulóknak Karácsony Sándor A leckék a leckéről című könyvében 1931-ben megfogalmazott, tanulással kapcsolatos négy praktikus tanácsát ma is aktuálisnak nevezve tolmácsolta: „Ne muszájból és ne vakon! Felaprózva, de nem elaprózva! Összefüggésben az életünkkel! A magunk egyéni módszere szerint!” Tanuljatok!

A megemlékezésen az intézmény és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság koszorúkat helyezett el a domborművénél.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában