Helyi közélet

2017.01.29. 08:25

Pénzügyei(n)kről volt szó

Debrecen - Az év legizgalmasabb témáját tárgyalták – sikerrel.

Debrecen - Az év legizgalmasabb témáját tárgyalták – sikerrel.

A költségvetés mellett számos, pénztárcát érintő kérdésben foglaltak állást a képviselők. A pénteki közgyűlésen tárgyalták a tavaly 30 milliárd forint értékben mintegy 284 pályázatot készített Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft kérelmét. Az ügynökség – mint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdasági társasága, amely a megyei területfejlesztéshez kapcsolódóan végzi munkáját –, tagi kölcsön iránti kérelemmel fordult a tulajdonosához. Ezt értelmezendő, Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke elmondta, hogy január 1-jével jelentős létszámbővítés történt az ügynökségen, a korábbi 8 főről 22-re nőtt a munkavállalói létszám. A bővülést elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megjelent pályázati felhívások száma indokolta, ugyanakkor öröm, hogy hasonló ügynökségek megszűnésével sikerült igen jó szakemberekkel feltölteni a létszámot – hangzott el. A kölcsönt megszavazták – hiszen a fedezete megvan az elvégzett munkában, majd a pályázatokkal kapcsolatos döntéshozatali folyamat után realizálódik.

Illetményekről

A megyei közgyűlés tisztségviselőinek foglalkoztatásával kapcsolatos döntésekről is tárgyaltak. Egy törvénymódosítás következtében ugyanis január 1-től magasabb összegben állapítják meg a megyei önkormányzat közgyűlése elnökének illetményét. Így lett Pajna Zoltáné havi 897 ezer 453 forint (a korábbi 673 ezer 100-ról), Bulcsu László és Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnökeié pedig havi 807 ezer 708 forint (605 ezer 800-ról).

Szolidaritási szándékkal

Négy igen szavazat, tíz nem és hét tartózkodás mellett végül nem ment át Tóth József képviselő költségvetést módosító indítványa.

Az ülésen kiosztott indítvány egy hatmillió forint összegű pénzmaradvánnyal operál, amit szolidaritási szándékkal a köztisztviselők bérének rendezésére fordítana. Bár a képviselő szerint a pénzügyi bizottság ülésén is úgy tűnt, támogatják, mégsem kapott elég igent.

Tóth József kiemelte, megengedhetetlen, hogy az önkormányzati szakemberek más lehetőség után nézzenek, mert a bérüket nem korrigálják. Mint kiemelte, módosítását figyelemfelhívásnak szánta. Pajna Zoltán úgy mondta, egyhavi fizetésnek megfelelő jutalom van betervezve a köztisztviselőknek, de amint forrás lesz rá, újabb kereteket mozgatnának meg. Ez a hatmillió annak ellenére sem került várt helyére, hogy dr. Dobi Csaba jegyző beszámolt az önkormányzati hivatal 2016. évi tevékenységéről, amit a képviselők egyöntetűen elismeréssel, dicsérettel méltattak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában