Helyi közélet

2017.01.11. 09:10

Optimizmus jelei a hitelpiacon

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az elmúlt évben a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az elmúlt évben a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását.

A korábbi évekhez képest 2016 január-októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege.

Másfél évtized

A felvett hitelek átlagos futamideje a használt lakások esetében tizenhat, új építésűeknél tizenhét év. A mögöttünk hagyott év első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege használt lakásoknál 5,9 millió forint, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forint. A hitelkérelmezők jellemzően 15-20 millió forint értékű lakásokra vesznek fel hitelt, negyven-ötven százalékos önerővel. 2017-ben várhatóan tovább emelkedik a lakáshitelek volumene, mérsékeltebben a használt lakásra, míg jelentősebben az új lakásra felvett hitelnél – derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ most nyilvánosságra hozott összegzéséből.

A fele önerő

Elsősorban 15-20 millió forint közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a negyven-ötven százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a hitelkérelemnél alapvető fontosságú a megfelelő igazolt jövedelem. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztő részletet tudnak vállalni” – mondta Bánfalvi László. A szakértő egyébként azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal kombinálják, hiszen ezzel jelentős mértékű megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye ugyanakkor egyelőre kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt.

Újabb könnyítések

A (különösen a fővárosban és a régióközpontokban) beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió forint támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz, mint tavaly volt. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a csok igénybe vételét. Amely így már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a csok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában