2017.01.30. 09:13
Mindennapi kenyerünk
<em>Nem is csoda, hogy a sütőiparban jelentős számban vannak jelen szürke- és feketepiaci szereplők, hiszen a piacvezető vállalkozások topmenedzserei egyfolytában arra panaszkodnak, hogy 2010-es árakon kénytelenek dolgozni, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek.</em> Petneházi Attila jegyzete.
Nem is csoda, hogy a sütőiparban jelentős számban vannak jelen szürke- és feketepiaci szereplők, hiszen a piacvezető vállalkozások topmenedzserei egyfolytában arra panaszkodnak, hogy 2010-es árakon kénytelenek dolgozni, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek. Petneházi Attila jegyzete.
Az utolsó csepp a pohárban a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos emelése volt, amit ilyen körülmények között nem tudnak kigazdálkodni. Egyedüli megoldásként marad az átfogó, ágazati szintű áremelés. Persze, a termékcsoportonként változó 10-30 százalékos áremelés nem kevés, de ha azt vesszük, hogy a magyar emberek napi átlagban 18 deka pékárut fogyasztanak, illetve, hogy hetedik éve nem volt ágazati szintű áremelés, akkor szerintem a pékek mostani lépése tolerálható. Már csak azért is, mert itt bizony a lét a tét; miként az egyik cég vezetője mondta: egyelőre nem az a kérdés, hogy honnan teremtjük elő a béremelések fedezetét, hanem, hogy lesznek-e, akiknek a bérét emelni kell. Jöjjön hát az áremelés, de vele a zéró tolerancia is. Kérhesse meg a portékája árát a vállalkozó, de cserébe a vevő kapjon minőségi pékárut, a pék pedig tisztes fizetést.