Helyi közélet

2017.01.23. 08:25

Megeszi a fagy a malomparki kispiacot

Debrecen - Nem tervezik a malomparki kispiac teljes körbeüvegezését az illetékesek.

Debrecen - Nem tervezik a malomparki kispiac teljes körbeüvegezését az illetékesek.

Az elmúlt hetekben szinte teljesen leállt az élet az év többi részében igencsak forgalmas malomparki kispiacon. Január első felében akadtak olyan napok, amikor csak két-három árus pakolt ki, de ők is csak száraz magvakat és aszalt gyümölcsöket kínáltak. A zöldség és a gyümölcs eltűnt.

Fotó: Molnár Péter

A miértre a mindössze a Nádor utca felől zárt, a Füredi út és a bevásárlóközpont felől nyitott oldalú építményben kerestük a választ. Ottjártunkkor, egy hétköznap délelőtt – ebéd-alapanyag beszerzési időben – az árusító asztalok nagy részét üresen találtuk.

Enyhülést hozott péntek 13

Először egy zöldséget, gyümölcsöt kínáló árust szólítottunk meg. A középkorú nő a nevét nem akarta elárulni, de azt elmondta, hogy ha erősen fagyos a levegő, inkább nem hoznak semmit, mert még kipakolás közben megfagyna az áru. – A nappali -10, -12 fokban teljesen reménytelen a helyzet - fogalmazott.

Akár egy hőfüggöny

Hozzátette: idén először 13-án, pénteken foglalta el a szokásos asztalait, akkorra enyhült annyit, hogy már lehetett jönni. – A -1, -2 fok körüli értékeket jobban tűrik a gyümölcsök, zöldségek, de most is van olyan, amit hamar megcsíp a hideg. Nagyon kényes például a paprika, a paradicsom, az uborka, a cukkini és a padlizsán – ismertette. Úgy vélte, a legjobb megoldás a piac teljes körbeüvegezése lenne, amit szerinte mind az eladók, mind a vevők több alkalommal kértek az elmúlt években, de ezidáig semmi nem történt. – Esetleg egy, a raktárakban, hűtőházakban használatos, olcsó, széles műanyag csíkokból álló hőfüggöny (szalagfüggöny) felszerelése is sokat segíthetne a helyzeten – állította.

Így védik a termékeket | Fotó: Molnár Péter

– Itt lakom a közelben, így viszonylag gyakran járok ide vásárolni. Amikor január elején kemény mínuszokat mértek, alig volt itt áru, mert a kereskedőkkel együtt az is megfagyott volna – jelentette ki egy idős nő, aki szatyorral a kezében sétálgatott az asztalok között. Szabó Sándorné úgy vélte, hogy nem lenne jó, ha a hiányzó részekre is üvegajtókat, ablakokat építenének be, mert akkor meg nyáron nem lenne levegő.

Mobil ponyva?

Kálnoki Tibor, aki citromot, túrót, banánt és zöldségeket vett a piacon kijelentette, hogy átlátszó ponyvát kellene felszerelni az épület most nyitott oldalaira, amelyeket jó időben könnyen le lehetne venni, és eltenni a következő télre. – Nagyon helytelen, hogy ennyit nem tesznek meg – mondta.

– Ilyen hidegben nem tud működni a piac, ami az épület tulajdonosnak sem jó, mert így nem tud helypénzt szedni – hangsúlyozta egy, a nevét titokban tartó idősebb férfi, miközben az egyik árussal beszélgetett erről. Szerinte a megoldás a rakodás idejére és nyáron elhúzható tolóajtók beépítése lenne. – Bár én a Csapókertben lakom, ami ide kicsit messze van, mégis ide járok vásárolni. A Vár utcai Nagypiacnak az a baja, hogy autóval nem lehet hol megállni, itt viszont igen – magyarázta nekünk.

Kiss János törzsvásárló ezen a piacon. Szerinte az elmúlt hetekben sokszor -8, -10 fok volt a házban, ami visszatartotta mind az eladókat, mind a vevőket. – Nem biztos, hogy ha lezárnák a hiányzó két oldalt, akkor nyáron meleg lenne, mert a beton tető sokat elnyelne, és az ajtókat akár ki is lehetne tárni – érvelt.

Elszoknak a vevők?

Egy másik zöldség- és gyümölcsárus nő elmondta: figyelik az időjárás-jelentést, és annak függvényében döntenek arról, hogy jöjjenek, vagy sem.

Fotó: Molnár Péter

– Ha nem vagyunk itt hetekig, elszoknak a vevők, máshová mennek. A sarkokban működő kisboltosok, a savanyúságos, a hentes is rosszul járnak, hozzájuk is kevesebben mennek – ismertette. Hozzátette: ezzel szemben nyáron olyan meleg van az építményben, hogy nem kapnak levegőt. A Nádor utcai ajtó kinyitásakor pedig huzat alakul ki. Szalagfüggönyre, vagy harmonika-ajtóra lenne szükség – vélte Horváth Tünde.

Ha van alternatíva...

Szőke Károlyné, aki most érkezett haza a lányától Amerikából, arra az álláspontra helyezkedett, hogy fölösleges változtatni a jelenlegi viszonyokon, mert a szomszédban, a bevásárlóközpont zöldségosztályán nagyon hidegben is minden olyat meg lehet kapni, amit a piacon kínálnak. Az árak sem sokkal magasabbak – állította.

HBN–Orosz Csaba


Minden így marad

Ónadi János, a Debreceni Közterület-felügyelet piaci osztályának vezetője kérdésünkre elmondta: a malomparki kispiac nyitott piacnak épült, vagyis sem fűtő-, sem hűtő-berendezés nincs kiépítve. – Most mindenki a hidegre panaszkodik ott, nyáron meg arra, hogy a hőségben megrohad az áru. Ahhoz, hogy ez piaccsarnokként működjön, légkezelő rendszerre lenne szükség, amit nem biztos, hogy utólag ki lehetne alakítani, és másik kérdés ennek a tetemes költsége. Ezért nem tervezzük a piac körbezárását – jelentette ki Ónadi János. Az illetékes hangsúlyozta, hogy a Tócóskerti-, és a Dobozi kispacokon még ennyi védelmet sem kapnak az árusok és az áruk, mint a malomparkin, így ott most szünetel az árusítás, de hasonló a helyzet vidéken is. Azt is megtudtuk, hogy a malomparki kispiac Nádor utcai részét az épület 2003-as megnyitása után 2004-ben a huzat miatt üvegezték be.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában