Helyi közélet

2017.01.22. 11:29

Másfél évtizede ünnepel a váradiakkal Berettyóújfalu

Berettyóújfalu - A szombat gála jelentette Berettyóújfalu, illetve Nagyvárad magyar közösségének közös, magyar kultúrát ünneplő programjainak csúcspontját. Az eseményen Muraközi István polgármester bejelentette: terveik szerint még idén kivezetnék a fizetős parkolási rendszert.

Berettyóújfalu - A szombat gála jelentette Berettyóújfalu, illetve Nagyvárad magyar közösségének közös, magyar kultúrát ünneplő programjainak csúcspontját. Az eseményen Muraközi István polgármester bejelentette: terveik szerint még idén kivezetnék a fizetős parkolási rendszert.

Nincs annál nagyobb értékünk, mint a kultúránk. Mindannyiunknak kötelessége ezt erősíteni – jelentette ki Bíró Rozália (RMDSZ), a romániai Bihar megye szenátora, képviselője azon a gálán, amelyet a berettyóújfalui művelődési házban a magyar kultúra napja alkalmából tartottak szombat este. A politikus úgy fogalmazott, hogy a magyaroknak őrt kell állniuk ezekben a zűrzavaros időkben, amikor keresztény értékrendet próbálják szétszedni. Hozzátette, bátornak kell lennünk, amikor az emberre furcsán néznek, vagy megszólják azért, ha magyarul mer megszólalni.

Hatás a világ kultúrájára

Árkosi Antal, az RMDSZ margittai szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a magyarság már ezer éve oszthatja meg tudását a világgal, még ha a világ nem is mindig érti, mit jelent nekünk Balassi, Csokonai, Ady, Petőfi, vagy olyan nagy tudósaink hagyatéka, mint Neumann János, vagy Szentgyörgyi Albert. – Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzettudatunknak. A magyar kultúra ápolásával és átadásával a legtöbbet tehetjük azért, hogy a magyar gyerekek jól érezzék magukat Erdélyben, vagy Magyarország területén – jelentette ki Árkosi Antal.

Gálaestet tartottak Berettyóújfaluban a magyar kultúra napja alkalmából Fotó: Derencsényi István

Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere beszédében a Verona mellett történt autóbusz-tragédia áldozataira emlékezett. Aztán elmondta, hogy Berettyóújfaluban kedd délután óta tartanak a magyar kultúra napjához kapcsolódó programok, amelyeket a nagyváradi magyar közösség tagjaival együtt 16 éve rendeznek meg. Tavaly óta testvérvárosaik, Margitta és Debrecen is bekapcsolódtak a szervezésbe. Hangsúlyozta, hogy a hétköznapokban is szoros együttműködés alakult ki ezen városok között. Például a Bihari Termálligetbe évente több tízezren érkeznek a határ másik oldaláról. A polgármester arról is beszélt, hogy terveik szerint idén megújulhat a régi községháza (a közgyűjtemények otthona), méltó külsőt és funkciót kap a műemlék zsinagóga, a fürdőt pedig modern gyógyászati- és wellness részleggel bővítik. – A város versenyképességének javítása érdekében ebben az évben pedig kivezetjük a fizető parkolási rendszert – ismertette Muraközi István.

Erdélyi Gábor-díj

A gálán bejelentették: Berettyóújfalu kulturális és közösségi életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a helyi önkormányzat az Erdélyi Gábor-díjat idén Török Péternek adományozta. A rendezvény a Muzsikás Együttes koncertjével zárult.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában