Helyi közélet

2017.01.12. 10:06

Lap nélkül

<em>Lapok ritkán írnak egymásról, ha mégis, annak komoly indoka van. A Népszabadság politika általi beszántása ilyen volt, s most ismét van miről szót ejtenem, mivel a Médiakutató is befejezi működését – bár egy szám még lesz. A periodika megszűnésének viszont – a Népszabival ellentétben – közvetlen, napi politikai okai nincsenek, legfeljebb kultúrpolitikai: az állami pályázatok fogyásával nem maradt finanszírozója</em>. Szabó Zsolt László írása.

Lapok ritkán írnak egymásról, ha mégis, annak komoly indoka van. A Népszabadság politika általi beszántása ilyen volt, s most ismét van miről szót ejtenem, mivel a Médiakutató is befejezi működését – bár egy szám még lesz. A periodika megszűnésének viszont – a Népszabival ellentétben – közvetlen, napi politikai okai nincsenek, legfeljebb kultúrpolitikai: az állami pályázatok fogyásával nem maradt finanszírozója. Szabó Zsolt László írása.

A folyóiratokra tavaly rájárt a rúd: megszűnt a Beszélő, a Színház, a Muzsika – a kulturális alap pályázatán az igényelt támogatásnak a töredékét kapták. Egyiket sem forgattam, ám sokaknak hiányozhatnak. Debrecen periodikái, a Debreceni Szemle és az Alföld, szerencsére élnek. Utóbbi főszerkesztője, Szirák Péter a pénzügyi támogatások apropóján viszont arról beszélt a még létező Népszabadságnak, hogy „van ok az aggodalomra”. Az értelmiség ne áltassa magát: a szellemi műhelyként működő lapok kiadása nem kifizetődő: gyászhirdetések nincsenek, és a politikai ellenfeleket sem lehet bennük revolverezni. Maguknak kell eltartaniuk a szaklapokat. Ám ne úgy tegyék, mint én a Médiakutatóval, aminek megszűnéséhez talán magam is hozzájárultam: tavaly nem fizettem be az előfizetési díjat – nem küldtek csekket –, a lapok viszont megérkeztek. Nem lehet a felelősséget továbbhárítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában