Helyi közélet

2017.01.28. 16:14

Innovatív gyógyszeres terápiás lehetőségek

Debrecen - A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívügyek is terítékre kerültek.

Debrecen - A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívügyek is terítékre kerültek.

A „Hipertónia, Diabétesz, Kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés” elnevezésű kongresszuson korunk legsúlyosabb népegészségügyi problémáinak innovatív gyógyszeres terápiás lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők szombaton.

44 százalék érintett

A tudományos továbbképzésen (mely egyben a XIV. Regionális Hipertónia Nap volt a Debreceni Egyetem Aulájában) elhangzott, hogy a magas vérnyomás hazánkban is népbetegség, mellyel a felnőtt lakosság 44 százaléka érintett. Páll Dénes professzor azt hangsúlyozta, hogy az elhízás és a környezeti ártalmak tovább növelik a betegség előfordulását, ráadásul a hipertóniával kezelt pácienseknél sokszor diabétesz is észlelhető.

Szélütés, infarktus

A nem megfelelően kezelt hipertóniásoknál gyakran súlyos, maradandó szív- és érrendszeri károsodások is jelentkezhetnek, mint például a szélütés vagy az infarktus. Aggasztó, hogy minden tizedik felnőtt cukorbeteg, vagy már annak a kapujában áll.

Az eredetileg regionális továbbképző nap mára országos jelentőségűvé vált, idén az országból több mint ezer családorvos, belgyógyász és gyógyszerész érkezett Debrecenbe. A kezelésre fókuszáló kongresszuson a résztvevők az érintett kérdések szakértőitől hallhattak innovatív megoldásokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában