Helyi közélet

2017.01.09. 18:09

Folytatnák a programokat, de…

Magyarhomorog - A kis bihari településen lassan minden embernek a versenyszférában lesz munkája.

Magyarhomorog - A kis bihari településen lassan minden embernek a versenyszférában lesz munkája.

A határ menti községben egyre nehezebben lehet megvalósítani a közmunkaprogramot. A lakosok nagy része ugyanis sikeresen elhelyezkedett különböző cégeknél, vállalatoknál. Barabás Károlyné polgármester elmondta, terveik között szerepel az, hogy a környékbeli településekről is alkalmazzanak kiközvetített közmunkásokat.

– Volt idő, hogy 120–150 közmunkásunk volt, de a számuk csökken. Idén mindössze körülbelül 100 emberre számíthatunk. Így nehéz előre tervezni. Annak viszont örülünk, hogy egyre több lakos dolgozik. Leginkább a szakképzett emberek hagynak ott minket. Vannak, akik bolti eladók vagy traktorszerelő lettek, de sokan vállalnak munkát a komádi börtönben is. Igaz, hogy nem helyben dolgoznak, de versenyképes fizetést kapnak – részletezte a polgármester.

Változatos munkák

– Nekünk jelenleg mezőgazdasági programunk van, zöldségeket termesztünk, azokat a savanyító üzemünkben dolgozzuk fel. Nagyon jó piaca van, a tavalyi áruból már alig van a raktárban, így új ügyfeleket már nem tudunk kiszolgálni. A varrodánkban munkaruhákat, ágyneműket, asztalterítőket készítenek a munkásaik, igaz most hiány van a varrónőkből. A varrodai felesleges anyagokat a szőnyegszövőink használják fel, igyekszünk, hogy semmi ne vesszen kárba. Elkezdődött a bioprogramunk, így az önkormányzat összes épületében szalmával fűtünk. A tüzelőanyagot a munkásaink gyűjtik össze a földekről, ők bálázzák be, majd szállítják a megfelelő helyre. Ezzel már sok pénzt megspóroltunk, és teljesen függetlenek lettünk a gázszolgáltatótól – tájékoztatott Barabás Károlyné.

Jövőbeli tervek

A polgármester azzal folytatta, szeretnék megtartani az elkezdett programokat, mivel ezek a település hasznára vannak. A jövőben több közmunkást akarnak alkalmazni az önkormányzatnál, hogy ott segítsenek a többiek munkájában, de tervezik egy szociális bolt nyitását is. Onnan már csak a polcrendszerek hiányoznak és az árukészlet. A polgármester elmondása szerint ez mindenkinek előnyös lesz, ugyanis olcsóbban tudnak majd vásárolni az emberek.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában