Helyi közélet

2017.01.11. 07:35

Beleköptek a levesbe?

<em>Bár a kormány hosszú időn keresztül azon az elvi állásponton volt, hogy a munkát terhelő adókat és járulékokat célszerű csökkenteni és (pótolandó a büdzsé kieső bevételeit) a fogyasztást terhelő adókat növelni, valami miatt fordult a kocka, és hirtelen az általános forgalmi adó (áfa) került az adócsökkentési intézkedések fókuszába</em>. Petneházi Attila írása.

Bár a kormány hosszú időn keresztül azon az elvi állásponton volt, hogy a munkát terhelő adókat és járulékokat célszerű csökkenteni és (pótolandó a büdzsé kieső bevételeit) a fogyasztást terhelő adókat növelni, valami miatt fordult a kocka, és hirtelen az általános forgalmi adó (áfa) került az adócsökkentési intézkedések fókuszába. Petneházi Attila írása.

Persze, olyan nagyon nem kell ezen csodálkozni, hiszen a 27 százalékos hazai áfakulcs hallatán nemcsak a szomszédunkban élő román, szlovák és más nációk tagjai, de a fejlett nyugatról érkezők is „dobtak egy hátast”. Magunk között szólva ideje volt a fogyasztók zsebét némileg tehermentesíteni, hiszen túl vagyunk adóztatva rendesen. Ezért is örültünk annyira egy éve, amikor a sertés tőkehús áfája öt százalékra csökkent, és valóban 799 forintos lapocka és 1199 forintos karaj nézett vissza ránk a húsbolt üvegvitrinje mögül. Igaz, decemberben a háziasszony arcára fagyott a mosoly, amikor azt kellett tapasztalnia, hogy a sertéshúsért megint ugyanannyit kér tőle az ismerős hentes, mint az év elején.

A baromfi, a tojás és a tej áfájának öt százalékra mérséklése óta még csak bő egy hét telt el, de máris hallani olyan hangokat, hogy ezúttal sem olyan szép a leányzó fekvése. Kiderült, hogy a fogyasztói tejek mindössze húsz százalékát érinti az adócsökkentés. A tojásnál pedig a kereskedelmi láncok „köptek bele a termelők levesébe” azzal, hogy nem pusztán az áfát, hanem a tojás bruttó árát mérsékelték 22 százalékkal, pénzt húzva ki a termelők zsebéből. A fogyasztót persze a legkevésbé sem az érdekli, hogy mitől olcsóbb a tojás, csak nehogy visszadráguljon…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában