Helyi közélet

2017.01.22. 12:53

A városbálon is megemlékeztek a tragédiáról

Debrecen – Az Árpád téri református templom felújítására gyűjtöttek az idei Debrecen Város Bálján, amelyet szombat este rendeztek a Kölcsey Központban. Az eseményen megemlékeztek a 16 halálos áldozattal járó szombat hajnali olaszországi busztragédiáról és az egy hete elhunyt Danku Attila önkormányzati képviselőről.

Debrecen – Az Árpád téri református templom felújítására gyűjtöttek az idei Debrecen Város Bálján, amelyet szombat este rendeztek a Kölcsey Központban. Az eseményen megemlékeztek a 16 halálos áldozattal járó szombat hajnali olaszországi busztragédiáról és az egy hete elhunyt Danku Attila önkormányzati képviselőről.

A jövő héten kiderül, hogy mekkora adomány jött össze Debrecen Város Bálja alkalmából, amelynek szombat este adott otthont a Kölcsey Központ. A pénzt az önkormányzat a saját forrásaival kiegészítve arra szánja, hogy az egyház még idén befejezhesse az Árpád téri református templom felújítását.

– Debrecen erős polgári hagyománnyal rendelkezik, az összefogásnak nagyon komoly ereje van – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester, majd filmes bejátszással emlékeztetett arra, hogy a tavalyi bálon befolyt 12 millió forintot a cívisváros 32 millióra kiegészítve új óvodát épített a kárpátaljai Salánk községben. A magyarság megmaradása fontos – jegyezte meg a politikus –, ugyanakkor a salánki gyerekek fele nem részesült óvodai ellátásban, ezért lépett fel Debrecen a hajdúsági megyeszékhelytől több mint 100 kilométerre található 3 és fél ezres kistelepülés érdekében.

…nincs jó világ, és nincs rossz világ, csak egyetlen világ van, mely sok kis jóból és sok kis rosszból tevődik össze, s a szerint billen, ahogy a súly húzza…

- ezzel a Wass Albert-idézettel pedig már utalt Papp László, hogy a veronai buszbaleset felfoghatatlan tragédiája, vagy Danku Attila önkormányzati képviselő nemrég bekövetkezett váratlan halálának árnyékában a bál résztvevőinek lehetősége van jót cselekedni, visszaadni valamit annak az egyháznak, amelyik történelme szorosan összefügg a városéval. – Debrecen ma azért ilyen, mert nagyon erős hite volt az elmúlt évszázadokban, s ez a hit erősítette, fejlesztette. Ezért tűztük ki célul, hogy hálából az elmúlt évszázadok együttéléséért, befejezzük egy csodálatos templom felújítását még a reformáció jubileumi évében – közölte a polgármester, aki szerint 2017 Debrecen éve lesz. – A reformáció 500., a debreceni zsinat 450., Arany János születésének 200., Kodály Zoltán születésének 125. és Szabó Magda születésének 100. évfordulójára emlékezünk, s ezen alkalmak metszéspontjában mind Debrecen található – fogalmazott.

Fotó: Magánarchívum

Papp László a bálozók között üdvözölte Nyíregyháza polgármesterét, Kovács Ferencet. Mint kijelentette, a két város eddig rivalizáló viszonya megváltozik, s a jövőben partnerként, szövetségesként tekintenek egymásra.

Balaton-parti párhuzam

A megyei kereskedelmi- és iparkamara elnöke, Miklóssy Ferenc köszöntőjében arra emlékeztette, hogy a debreceni iparosokhoz számos nagyvonalú felajánlás és előremutató kezdeményezés kötődött a múltban és az utódokat is elismerés illeti, míg Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora – lévén balatonfüredi születésű – az először 1825-ben megrendezett Anna-bállal vont párhuzamot. – Az a bál sokáig a magyar arisztokrácia különleges fórumául szolgált, ugyanis több fontos politikai döntés gondolata született meg ott, így a kiegyezésé is. A debreceni bál immár harmadik alkalommal rendeződik meg a város, a kamara és az egyetem összefogásával. Ma hazánk egyik versenyhátránya, hogy nincsenek erős kézben lévő magyar nagyvállalatok. Az említett triónak missziója van ezek megszületésében – jegyezte meg a rektor, azt kívánva, hogy legyen a bál olyan kézfogók színhelye is, amelyeknek kihatása lesz a jövőre.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában