Helyi közélet

2017.01.11. 18:25

A téli mulatozás ideje jön Debrecenben

Debrecen - A farsangnyitó vigadozás, valamint a kézművesség és a szakmák dicséretének napjain vehetünk részt.

Debrecen - A farsangnyitó vigadozás, valamint a kézművesség és a szakmák dicséretének napjain vehetünk részt.

Huszonöt másodperc alatt felméri, és alig több, mint egy alatt színhelyesen kirakja az összekevert Rubik-kockát a keddi Kölcsey Központbeli tájékoztatón bemutatott robot, amellyel a hétvégi farsangnyitó családi napokon is találkozhatnak az érdeklődők a Mechwart András Szakközépiskola tanulóinak jóvoltából. A Debreceni Dalidó leginkább egy alaposan összeforgatott Rubik-kockára hasonlít: sokoldalú, sokszínű.

A cívisváros öt éve élesztette újjá régi hagyományát, miszerint a Vízkereszt utáni első hétvégén a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A tradíció nyomán ma a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinak diákjai mutatják be választott szakmájukat. A centrum főigazgatója, Tirpák Zsolt szerint ez az esemény akár egy-egy életpálya kezdete is lehet, hiszen az ifjú vendégek megismerkedhetnek többek között a mechatronikával, a vendéglátók feladataival, a koktélkészítéssel, a famegmunkálással, programozással, kalácsfonással, vagy a Baltazár téren a kovácsmesterekkel.

Az idei esemény kétnaposra bővült, minden programja ingyenes, remek lehetőség a tartalmas közös idő eltöltésére a kirándulásra, távolabbi utak megtételére nem igazán kedvező időszakban – szólt Széles Diána alpolgármester.

Bódor Edit a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője sorolta az eseményeket: szombaton a Kölcsey Központ folyosói az interaktív bemutatókat tartó diákokkal és a Tímárház mestereivel. A kurta lábú közönséget gólyalábasok fogadják, 10.30-tól a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával, majd terelgetnek mindenkit Tompeti és Barátai ingyenes farsangi koncertjére. Ide már jelmezben érdemes érkezni, mert rögtön ezután jelmezmustra kezdődik, a legszebbeknek, legötletesebbeknek jutalom jár. A Bényi Árpád-teremben az Igazgyöngy Alapítvány mutatkozik be, majd a VSG Táncszínház előadja a Csipkerózsika című zenés-táncos interaktív mesejátékát, 17 órakor kezdődik Szemerey László Abrakadabra című bűvészműsora.

A Vojtina Bábszínházban vasárnap 10 órától a mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban. A Színházteremben Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot nézhetik meg az érdeklődők, valamint Kiss Balázs bűvész műsorát, míg a játszószínházban az Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak című rítusjátékot szintén 10 órai kezdettel. A bábosházi programok ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek ([email protected] e-mail címen vagy az 52/418-160-as telefonszámon) – hívta fel a figyelmet Asbóth Anikó az intézmény igazgatója.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában