2017.01.16. 13:28
A nap receptje: rózsafánk, a habkönnyű mesterfogás
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ritka fánkkülönlegesség, ami lekvárral az igazi.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ritka fánkkülönlegesség, ami lekvárral az igazi.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 1 rumaroma, 3 tojás sárgája, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, 1-1,5 dl tej, tejföl vagy víz az összegyúráshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, majd az összes többi hozzávalóval levestészta keménységű tésztává gyúrjuk. 45 percig letakarva pihentetjük. 3 mm vastagságúra sodorjuk, három különböző méretű pogácsaszaggatóval mindegyik méretből egyet-egyet szaggatunk. Széleit bevagdossuk kb. 0,5 cm mélyen úgy, hogy a közepe egészben maradjon. A tészta közepét felvert tojásfehérjével megkenve három különböző méretű korongot egymásra teszünk úgy, hogy a bevágások kissé elcsúszva legyenek. A harmadik lapocska után egy fakanál nyelével kissé összenyomjuk őket. Forró olajban szép pirosra sütjük. Szalvétával leitatjuk a felesleges olajat, majd vaníliás porcukorral meghintjük. A közepébe egy-egy mokkáskanálnyi lekvárt csöppentünk.
- Molnár Béláné, Miskolc -