Helyi közélet

2016.12.15. 12:46

Töltődik, ha mással törődik

Debrecen - Elsimítják a családban a kis szelet, mielőtt viharrá nőne.

Debrecen - Elsimítják a családban a kis szelet, mielőtt viharrá nőne.

„Futunk, szaladunk, élvezzük, hogy élünk, mert eljöttél hozzánk, hogy megkönnyítsd a létünk.” Így indul a hálavers, amelyet egy az Otthon Segítünk Alapítvány kötelékébe tartozó önkéntes olvashatott, miután a megfizethetetlennel, saját idejével, figyelmével ajándékozott meg egy édesanyát és gyermekeit.

A hazánkban 15 éve működő szervezet jelképe egy fiatal fa mellett álló karó. A már gyökeret vert, de vékony derekú család-jelképet kezdetben sokféle szél ingathatja, ilyenkor jön jól egy tapasztaltabb fa, erős darabja támaszként. Hogy egy jót beszélgessen az édesanyával, megnyugtassa, a csecsemő érkezésével feje tetejére állt világ, visszarendeződik hamar; elkísérje a többgyermekest hivatali ügyeket intézni, ha az kezdetben nem megy könnyen; az orvosi váróban maradjon az egyik kicsivel, míg a másikat vizsgálják; segítsen az iker babakocsit lecipelni olykor az emeletről, ha nem fér a liftbe; vagy kiszakíthasson néhány közös órát a féltékeny nagyobb testvér számára az édesanyjával, míg az önkéntes a csecsemőre figyel.

A példákat Misalek Mária sorolta a napokban, aki maga is megélt néhányat ezek közül. A valódi korától jóval fiatalabbnak látszó nő oktatta postaforgalmi szak megszűnésével Füzesabonyból a fővárosba költözött három éve, ahol egyik gyermeke és a most nyolc hónapos unokája él. – Ötvenhét évesen kerestem a lehetőségeket, erőt, tenni akarást éreztem magamban, így találtam az alapítványra – mesélte. Százhúsz órás komoly, önismeretre épülő tanfolyam után koordinátorként kezdte meg segítő tevékenységét a nyolcadik kerületben, amit egyáltalán nem ismert akkor. Rövidesen társakra és léleképítő élményekre talált.

Nem könnyű kérni

– Van, hogy néhány alkalom elég, de legfeljebb egy évig megyünk heti néhány órában a családokhoz. Az önkénteseinket ötvenórás foglalkozássorozaton készítjük fel a különböző családi szituációkra. A cél, hogy az édesanya, illetve a család megerősödve önmaga oldja meg az aktuális nehézséget – mondta. Első alkalommal a koordinátor személyesen az otthonában találkozik a támogatást kérőkkel, és csak akkor hozza össze az idejét, erejét szívesen adó „pótnagymamával / barátnővel” őket, ha a házban élők mindegyike elfogadja a kinyújtott kezet. Hiszen ez csak bizalmi viszonyban működhet. Misalek Mária úgy tapasztalja ez az egyik legnehezebb rész, pedig szakmailag felkészült önkéntesekkel dolgoznak, akiknél a titoktartás, a diszkréció az egyik legfontosabb alapelv.

Aki viszont leküzdi az aggodalmait a konkrét segítségen jóval túlmutató ajándékokkal gazdagodik. „Egy korábban nagyon magányos édesanya – aki épp ezért fordult hozzánk – összefogta a környékén élő szülőket, és rendszeres klubfoglalkozásokon osztották meg egymással tapasztalataikat. Volt olyan anya, aki második gyerek születésekor keresett minket, majd a harmadik picinél a férje munkája megengedte, hogy a nő heti egy alkalommal önkénteskedjen. Kis fából, karóvá vált. A segítők és segítendők bekerülnek egy közösségbe, ami mindenkinek fontos alap.”

Mária nemrégiben Debrecenbe költözött munkája kapcsán, itt lakik másik gyermeke és két unokája is. Az alapítványnál így búcsúztatták: Vidd tovább a lángot! Januárban már szeretne felkészítő oktatást tartani, keresi hasonlóan tettre kész szülők – később pedig a baráti támogatásra szoruló családok – jelentkezését a 0620 277 3237-es telefonszámon.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában