Helyi közélet

2016.12.08. 07:40

Páratlan videó: Utazzon vissza az 50-es évek Hajdúsági Gyógyszergyárába!

Debrecen - Debrecenben készül a világhírűvé lett magyar penicillin. Különleges gyárlátogatásra visszük, és egészen 1953-ig megyünk vissza az időben.

Debrecen - Debrecenben készül a világhírűvé lett magyar penicillin. Különleges gyárlátogatásra visszük, és egészen 1953-ig megyünk vissza az időben.

Az üzem szíve a biológiai laboratórium, ahol a penicillint termelő gombát tenyésztik. Ez a művelet teljesen sterilen történik. A gombatelepek lemosás után a rázógépben steril levegővel keveredve kapnak erőre. A kicsirázott penicillium spórák az előfermentor tartályaiba ömlenek, ahol baktériummentes levegővel keveredve megerősödnek. Az üzemrész az utolsó szögig magyar gyártmányú gépekkel dolgozik.

Sárdi Loránd, a gyár főmérnöke, az üzem egyik szervezője, szerető gondoskodással neveli a penicillingyártás új szakembereit. Kovács Sándorné is itt vált szakmunkássá. Ma már csoportvezető. A fejlődő penicillingomba a nagy fermentálón halad keresztül, amíg teljesen megérik. Három óránként veszik a vizsgálati mintákat, amelyeket az üzemvezető biológus, Darvas doktor ellenőriz. A penicillint tartalmazó oldat tovább vándorol a szeparátorokon át, végül kristályos alakot nyer. A gyár 1953-ban jelentősen túlteljesítette tervét, s így a hazai, és külföldi igényeket is kielégíti - áll a riportban.


Hajdú-Bihar - Megmutatjuk, hogyan gyártották a cigarettát a cívisvárosban 44 évvel ezelőtt. Fellapoztuk a Hajdú-bihari Napló egykori számait és kincsekre bukkantunk.

 

 

Debrecen - Mindig érdekes szembeállítani a régi Debrecent az újjal. Vajon akkoriban tényleg nyugodtabban éltek az emberek? Milyen volt a közlekedés, amikor egy csomó lovaskocsi járta a város útjait?  Ez a nosztalgikus videó talán közelebb hoz minket a válaszokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában