Helyi közélet

2016.12.31. 10:40

Malac, lencse és pezsgő

Debrecen - Vannak olyan alapvető ízek, amelyeket szeretünk érezni szilveszterkor.

Debrecen - Vannak olyan alapvető ízek, amelyeket szeretünk érezni szilveszterkor.

Malacsült, lencse és pezsgő... Ugye e három hozzávaló önnek is eszébe jut, amikor maga elé képzeli a szilveszteri-újévi menüt? Nem fontos ám a klasszikus értelembe vett ételsort az asztalra tenni, néha a főzést magára vállaló családtagnak is jobban esik kicsit variálni az ételeket.

Ebben segít nekünk a receptmuhely.hu válogatása, amely éppen arra példa, hogyan dobhatjuk fel a jól ismert „mesterhármast” egy kis pikantériával is megfűszerezve. Bevásárlásra fel! Jó étvágyat kívánunk az előttünk álló hétvégére!

HBN


A menü leírása

Lassan sült rozé sertésszűz egyben zöldbors-mártással

Hozzávalók:

60 dkg sertés szűz, egyben

2 db közepes fej vöröshagyma

4 db fokhagymagerezd

1 csomag sertéssült fűszerkeverék

1 db tv paprika

25 dkg sertészsír

A mártáshoz:

1 üveg zöldborsó sós lében

2 dl tejszín

5 cl brandy

1 db erőleveskocka

1 ek liszt

5 dkg vaj

Elkészítés:

A sertésszüzet tisztogassuk meg a hártyáktól, szórjuk be egyenletesen a sertéssült fűszerkeverékkel. Tegyük egy légmentesen lezárható edénybe, öntsünk rá kb. 1 dl olajat, tegyük mellé a szeletelt vöröshagymát, szeletelt fokhagymát, és a szeletelt paprikát. Zárjuk le, és pácoljuk egy éjszakán keresztül.

Vegyük ki a húst a pácléből, csepegtessük le a nagyja olajat, majd egy előmelegített forró serpenyőben süssük körbe minden oldalát pár másodperc alatt. Tegyük át egy hőálló tálba, tegyük mellé a pácléből kivett hagymát, paprikát, fokhagymát, tegyük mellé a sertészsírt, fedjük le alufóliával, majd 120°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 2 órán keresztül.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékban röviden pirítsuk meg a leszűrt zöldborsót, adjuk hozzá a brandyt, flambírozzuk (a brandy gőzét lobbantsuk lángra). Amikor kialszik a láng, szórjuk meg kevés liszttel, kevergetve pirítsuk 6-8 másodpercig, öntsük fel 2 dl tejszínnel és 2 dl vízzel. Adjuk hozzá az erőleveskockát, és lassú tűzön forraljuk 6-8 percig. Húzzuk félre, és keverjük hozzá a kisebb kockára vágott vajat. Fedő alatt tartsuk melegen tálalásig.

Az elkészült húst vegyük ki a meleg zsírból, pihentessük egy vágódeszkán 5-7 percig, majd szeleteljük fel, és tálaljuk a mártással.

Lencsesaláta

Hozzávalók:

25 dkg lencse

2 db füstölthús-ízesítő kocka

2 db babérlevél

3 db fokhagymagerezd

4 ek olaj

2 db közepes lilahagyma

4 ek fehérborecet

1 tk szárított lestyánlevél

1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

A lencsét alaposan mossuk át folyó vízben.

Forraljunk fel 1,5 liter vizet, adjuk hozzá a füstölthús-ízesítő kockákat, a babérlevelet, a fokhagymát és a megmosott lencsét.

Közepes lángon főzzük 30 percig, majd a tűzről félrehúzva, lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, terítsük szét egy tálcán, vegyük ki a fokhagymát és a babérlevelet. Hagyjuk hűlni.

Amíg fő a lencse, készítsük el a salátalevet. A meghámozott lilahagymákat vágjuk félkarikára. Szórjuk meg 1 tk sóval, tegyük félre.

Keverjünk el 1 dl forró vízben 2 evőkanál cukrot. Adjuk hozzá a fehérborecetet. A hagymát nyomkodjuk ki, adjuk a salátaléhez. Keverjük hozzá az olívaolajat és a lestyánt.

A kihűlt lencsét keverjük a salátaléhez, hagyjuk állni legalább 15 percig.

Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Fotó: Magánarchívum

Pezsgőkrémmel töltött őszibarackos muffin

Hozzávalók:

A díszítéshez:

1 db őszibarackbefőtt

1 db porcukor

A pezsgőkrémhez:

1 dl pezsgő

1 db tojássárgája

1 ek porcukor

15 dkg (vajízű) margarin

10 dkg cukor

1 csomag vanillincukor

2 db tojás

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

csipetnyi só

20 dkg apró kockára vágott őszibarackbefőtt

1 dl tej

Elkészítés:

Keverjük habosra a margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat, majd a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet, végül pedig az őszibarackbefőttet, illetve a tejet.

A pezsgőhöz adjuk hozzá a tojássárgáját és a porcukrot, majd gőz felett állandó kevergetés mellett sűrítsük be a krémet.

Töltsük fel a muffintartót, vagy szilikon muffin sütőformát félig tésztával, kanalazzunk rá egy teáskanállal a pezsgőkrémből, majd fedjük be még egy adag tésztával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre, ha kihűlt, díszítsük porcukorral és az őszibarack szeletekkel. 12 muffin lesz belőle.

Fotó: Magánarchívum


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában