2016.12.31. 10:40
Malac, lencse és pezsgő
Debrecen - Vannak olyan alapvető ízek, amelyeket szeretünk érezni szilveszterkor.
Debrecen - Vannak olyan alapvető ízek, amelyeket szeretünk érezni szilveszterkor.
Malacsült, lencse és pezsgő... Ugye e három hozzávaló önnek is eszébe jut, amikor maga elé képzeli a szilveszteri-újévi menüt? Nem fontos ám a klasszikus értelembe vett ételsort az asztalra tenni, néha a főzést magára vállaló családtagnak is jobban esik kicsit variálni az ételeket.
Ebben segít nekünk a receptmuhely.hu válogatása, amely éppen arra példa, hogyan dobhatjuk fel a jól ismert „mesterhármast” egy kis pikantériával is megfűszerezve. Bevásárlásra fel! Jó étvágyat kívánunk az előttünk álló hétvégére!
HBN
A menü leírása
Lassan sült rozé sertésszűz egyben zöldbors-mártással
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűz, egyben
2 db közepes fej vöröshagyma
4 db fokhagymagerezd
1 csomag sertéssült fűszerkeverék
1 db tv paprika
25 dkg sertészsír
A mártáshoz:
1 üveg zöldborsó sós lében
2 dl tejszín
5 cl brandy
1 db erőleveskocka
1 ek liszt
5 dkg vaj
Elkészítés:
A sertésszüzet tisztogassuk meg a hártyáktól, szórjuk be egyenletesen a sertéssült fűszerkeverékkel. Tegyük egy légmentesen lezárható edénybe, öntsünk rá kb. 1 dl olajat, tegyük mellé a szeletelt vöröshagymát, szeletelt fokhagymát, és a szeletelt paprikát. Zárjuk le, és pácoljuk egy éjszakán keresztül.
Vegyük ki a húst a pácléből, csepegtessük le a nagyja olajat, majd egy előmelegített forró serpenyőben süssük körbe minden oldalát pár másodperc alatt. Tegyük át egy hőálló tálba, tegyük mellé a pácléből kivett hagymát, paprikát, fokhagymát, tegyük mellé a sertészsírt, fedjük le alufóliával, majd 120°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 2 órán keresztül.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékban röviden pirítsuk meg a leszűrt zöldborsót, adjuk hozzá a brandyt, flambírozzuk (a brandy gőzét lobbantsuk lángra). Amikor kialszik a láng, szórjuk meg kevés liszttel, kevergetve pirítsuk 6-8 másodpercig, öntsük fel 2 dl tejszínnel és 2 dl vízzel. Adjuk hozzá az erőleveskockát, és lassú tűzön forraljuk 6-8 percig. Húzzuk félre, és keverjük hozzá a kisebb kockára vágott vajat. Fedő alatt tartsuk melegen tálalásig.
Az elkészült húst vegyük ki a meleg zsírból, pihentessük egy vágódeszkán 5-7 percig, majd szeleteljük fel, és tálaljuk a mártással.
Lencsesaláta
Hozzávalók:
25 dkg lencse
2 db füstölthús-ízesítő kocka
2 db babérlevél
3 db fokhagymagerezd
4 ek olaj
2 db közepes lilahagyma
4 ek fehérborecet
1 tk szárított lestyánlevél
1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A lencsét alaposan mossuk át folyó vízben.
Forraljunk fel 1,5 liter vizet, adjuk hozzá a füstölthús-ízesítő kockákat, a babérlevelet, a fokhagymát és a megmosott lencsét.
Közepes lángon főzzük 30 percig, majd a tűzről félrehúzva, lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, terítsük szét egy tálcán, vegyük ki a fokhagymát és a babérlevelet. Hagyjuk hűlni.
Amíg fő a lencse, készítsük el a salátalevet. A meghámozott lilahagymákat vágjuk félkarikára. Szórjuk meg 1 tk sóval, tegyük félre.
Keverjünk el 1 dl forró vízben 2 evőkanál cukrot. Adjuk hozzá a fehérborecetet. A hagymát nyomkodjuk ki, adjuk a salátaléhez. Keverjük hozzá az olívaolajat és a lestyánt.
A kihűlt lencsét keverjük a salátaléhez, hagyjuk állni legalább 15 percig.
Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Fotó: Magánarchívum
Pezsgőkrémmel töltött őszibarackos muffin
Hozzávalók:
A díszítéshez:
1 db őszibarackbefőtt
1 db porcukor
A pezsgőkrémhez:
1 dl pezsgő
1 db tojássárgája
1 ek porcukor
15 dkg (vajízű) margarin
10 dkg cukor
1 csomag vanillincukor
2 db tojás
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
csipetnyi só
20 dkg apró kockára vágott őszibarackbefőtt
1 dl tej
Elkészítés:
Keverjük habosra a margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat, majd a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet, végül pedig az őszibarackbefőttet, illetve a tejet.
A pezsgőhöz adjuk hozzá a tojássárgáját és a porcukrot, majd gőz felett állandó kevergetés mellett sűrítsük be a krémet.
Töltsük fel a muffintartót, vagy szilikon muffin sütőformát félig tésztával, kanalazzunk rá egy teáskanállal a pezsgőkrémből, majd fedjük be még egy adag tésztával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre, ha kihűlt, díszítsük porcukorral és az őszibarack szeletekkel. 12 muffin lesz belőle.
Fotó: Magánarchívum