Helyi közélet

2016.12.07. 17:41

Kiválasztották Debrecen borait

Debrecen - Két fehér- és két vörösbor viselheti majd 2017-ben a Debrecen Bora címet.

Debrecen - Két fehér- és két vörösbor viselheti majd 2017-ben a Debrecen Bora címet.

A Város Bálján, várhatóan január 21-én mutatják be a nagyközönségnek Debrecen 2 017-es borait, melyeket már kiválasztott a szakmai zsűri – jelentette be szerdán Papp László Debrecen polgármestere. Az önkormányzati vezető arra emlékeztetett, hogy a város bora programot két éve azért indították, hogy lökést adjanak a minőségi borok fogyasztásának, ami sikerült. Egyre komolyabb értéke van a versenyben való részvételnek. Míg tavaly még csak 51 tétellel neveztek a borászok a megmérettetésre, addig idén ez a szám már elérte a 95-öt. A rendkívül gazdag felhozatalra való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy az eddigi egy fehér- és egy vörösbor mellé a zsűri most Debrecen prémium borait is kiválasztja – ismertette Papp László.

– A cél, hogy Debrecen 2017-től, 2018-tól a magyar gasztronómia egyik központja legyen, ami komoly üzleti érték is egyben – hangsúlyozta a polgármester.

A sajtótájékoztatón Horváth Lajos, az egyik debreceni borkereskedő cég vezetője arról számolt be, hogy a neves szakemberekből álló zsűritagok úgy értékeltek, hogy nem tudták milyen évjáratú, fajtájú és termőhelyű nedűk kerültek eléjük.

Debrecen fehér bora idén Szőke Mátyás 2013-as szüretelésű Paskomi Chardonnay-ja, míg Debrecen vörös bora Bolyki János ugyancsak 3 évvel korábbi Cabernet Franc-ja.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában