Helyi közélet

2016.12.12. 18:08

Határon túli elismerés a szakkollégiumnak

Debrecen - Pro Partium Díjjal tüntette ki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumát. Az elismerést pénteken adták át az egyházkerület ünnepi közgyűlésén.

Debrecen - Pro Partium Díjjal tüntette ki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumát. Az elismerést pénteken adták át az egyházkerület ünnepi közgyűlésén.

Az élesdi egyházközség templomában tartotta ünnepi alakuló közgyűlését a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Az istentiszteletet követően az egyházkerület új püspöke, Csűry István letette a püspöki esküjét Módi József aradi esperes előtt, majd bemutatták a megújult testület tisztségviselőit és zsinati tagjait. A lelkészszentelést követően adták át az egyházkerület elismeréseit, így a Pro Partium díjat is, melyet ebben az évben mások mellett a Hatvani István Szakkollégiumnak ítéltek oda. Az egyházkerületi közgyűlés évenként azokat tiszteli meg a testület legmagasabb elismerésével, akik tevékenységükkel a partiumi magyarság felemelkedéséhez hozzájárulva az egész nemzet ügyét szolgálják.

A Hatvani István Szakkollégium több mint egy évtizede indította útjára határon túli település- és régiókutatási programját, melybe a vegyészektől a néprajzosokig, a történészektől a biológusokig, az informatikusoktól a matematikusokig sok hallgató bekapcsolódott. Az első szakaszban a Debrecenhez legközelebb eső és a város történelmi vonzáskörzetéhez szorosan hozzátartozó Érmellék kisrégiójára koncentráltak. A program sajátossága, hogy nem kizárólag egyetlen tudományterület nézőpontjából közelítettek a térség megismeréséhez, hanem − a Hatvani István Szakkollégiumot jellemző interdiszciplináris szemléletmódból következően − azt egyszerre több nézőpontból, több tudományág módszereinek együttes alkalmazásával tették. Az Érmellék megismerésével elindított program később új irányt vett, és kiegészült a szomszédos mikrorégió, a Bihari Hegyköz kutatásával.

Pintér Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója a díjátadás kapcsán elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy ilyen szinten ismerik el a szakkollégium oktatási-kutatási programját.

- Élő kapcsolatunk van a Partiummal, jelenleg is több szakkollégistánknak a térséghez kapcsolódó kutatási témája van. A most kapott elismerés örömteli megerősítése mindannak a munkának, amit a szakkollégiummal az elmúlt években a Partium területén elvégeztünk, ugyanakkor ösztönző erő a jövőre nézve is, hiszen nemes célt szolgálunk a kutatásainkkal és a tanulmányainkkal – fogalmazott Pintér Ákos.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában