Helyi közélet

2016.12.20. 19:13

Boltzár

<em>Már az eddigi bérek mellett is „optimalizálni” kellett a bolthálózatot, és jövőre a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése még nagyobb terhet ró a Coop cégcsoportra – közölte Pekó László elnök egy interjúban.</em> Szőke Tímea jegyzete.

Már az eddigi bérek mellett is „optimalizálni” kellett a bolthálózatot, és jövőre a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése még nagyobb terhet ró a Coop cégcsoportra – közölte Pekó László elnök egy interjúban. Szőke Tímea jegyzete.

„Kormányzattal közös megoldást” emleget, mivel üzleteik jelentős része olyan kistelepüléseken működik, ahol a jövedelmi viszonyok messze elmaradnak a nagyvárosok átlagától, és már most is csak veszteségesen tudnak működni. A vadkapitalizmusban szocializálódott énem e ponton persze tiltakozik: miért támogatna az állam egy piaci vállalkozást; aki nem bírja, zárjon be! Majd viszi a boltot (szó szerint) valaki más, aki ügyesebben csinálja… A hazai realitáson szocializálódott énem azonban tudja a választ: nem véletlenül nem nyitják sorra az új üzleteket szegény régiók kistelepülésein a multik. Az ilyen helyeken rendszerint egyetlen bolt működik (akár Coop, akár más), mely konkurenciával ugyan nem, de az életszínvonallal versenyez, vagyis, bár a falusiak drágállják, akármeddig nem emelheti az árait. S ha az az egy is megszűnik, vagy lesz más jelentkező, vagy nem, s ha nem, akkor már bolt sincs… Ami nyilván nem teszi vonzóbbá az egyébként is elnéptelenedéssel küzdő falvakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában