Helyi közélet

2016.12.17. 12:42

„Amikor már nincs remény a megváltoztatásra…”

Püspökladány - A 15 ezer lakosú járási székhelyen reális veszélye van a gyermekorvosi szakellátás megszűnésének.

Püspökladány - A 15 ezer lakosú járási székhelyen reális veszélye van a gyermekorvosi szakellátás megszűnésének.

Évtizedeken keresztül három gyermekorvos ugyanennyi körzetben vitte a legkisebbek és a fiatalok egészségügyi szakellátását a városban, sőt, a járás többi településeiről is érkeztek olykor betegek hozzájuk. A probléma az egyik gyermekorvos két évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásával kezdődött. Az önkormányzat azóta is folyamatosan hirdeti a praxist, ám eddig nem volt jelentkező. Mindeközben a két gyermekorvos leginkább helyettesítéssel vitte tovább az orvos nélkül maradt körzetet. A városvezetésnek egy-egy időszakra sikerült külső helyettesítést találni.

A páciensek mostohagyermeknek érezhetik magukat.

Korvinné Dr. Hegedűs Ilona

Ebben a helyzetben jelentette be Korvinné dr. Hegedűs Ilona gyermekorvos, hogy ő is távozni szeretne, sőt október 28-án, hathónapos felmondási idővel, írásban is megerősítette szándékát. Ugyanakkor Püspökladányban azt is beszélik, hogy a harmadik gyermekorvos ugyancsak nyugdíjba készül. Mindez együtt érthető aggodalommal tölti el a város lakosságát, akik tartanak attól, hogy ha egy gyermekorvost két év alatt nem sikerült pótolni, akkor kettőt, illetve a számukra legkedvezőtlenebb forgatókönyvet figyelembe véve, hármat, szinte esélytelen. Reális tehát a veszélye annak, hogy hamarosan megszűnik a gyermekorvosi szakellátás a 15 ezer lakosú járási székhelyen.

Szóba jöhet a lakás is

A képviselő-testület a november végi ülésén a házi gyermekorvosi praxis betöltésére pályázatot írt ki és felhatalmazta Dombi Imréné polgármestert a pályázattal kapcsolatos intézkedések megtételére. A testületi előterjesztésből kiderül az is, hogy Korvinné dr. Hegedűs Ilona házi gyermekorvosnak a praxisjog eladására 6 hónap áll rendelkezésére, erről a jogáról azonban a doktornő ellenszolgáltatás nélkül, írásban lemondott az önkormányzat javára. A települési önkormányzatnak kell gondoskodnia az egészségügyi alapellátás körében a házi gyermekorvosi ellátásról.

A gyermekorvoslás ladányi helyzetének rendezésével kapcsolatban Dombi Imréné válaszolt kérdéseinkre. Mint írta, a harmadik gyermekorvos nyugdíjba vonulásáról nem érkezett jelzés a polgármesteri hivatalba, a megüresedett gyermekorvosi körzetet az önkormányzatnak meg kell pályáztatnia. A beérkezett pályázatok közül választ a képviselő-testület. A jogszabályok alapján a pályáztatás alatt is el kell látni a betegeket. Ez megoldható helyettesítéssel is. Kérdeztük azt is, hogy az egyébként kötelező juttatásokon kívül mivel tudnák csábítóbbá tenni a püspökladányi gyermekorvosi körzeteket, a városvezető szerint ez megállapodás kérdése, de szóba jöhet a lakás is. Akkor pedig, hogy mi történik, ha a már korábban nyugdíjba vonult gyermekgyógyász és Korvinné dr. Hegedűs Ilona helyére a felmondási idő lejártáig, tehát 2017. április 28-áig nem érkezik orvos, a polgármester a jogszabály adta lehetőséget említve válaszolta, a területileg illetékes háziorvosokhoz irányíthatják át a kis betegek ellátási kötelezettségét.

A beérkezett pályázatok közül választanak a képviselők.

Dombi Imréné

Így nem mehet tovább

Korvinné dr. Hegedűs Ilona praxisjogáról lemondása, valamint távozása a város egészségügyéből, különösen meglepte a püspökladányiakat. A tősgyökeres püspökladányi doktornőt emberi kapcsolatai ezer szállal fűzik a városhoz, ismert és elismert személyisége az egészségügyi ellátásnak, a közéletnek, amit a város önkormányzati képviselő-testülete Pro Urbe-díjjal ismert el 2009-ben.

– Ezért is volt nehéz meghoznom a döntésem, ami szerint Karcagon folytatom tovább a gyógyító munkámat – kezdte döntésének háttere ismertetését a doktornő, aki szerint egy bő évtized múlva megszűnhet a gyermekorvoslás Magyarországon. Egy tanulmányra hivatkozva elmondja, hogy a hazai körülbelül 1500 házi gyermekorvosi praxisból az utóbbi 7-8 évben 100 megszűnt, a házi gyermekorvosok átlag életkora pedig 59 év. A most indult, rezidenseket támogató program, 7-10 év múlva biztosít 40 fős utánpótlást, hiába a meghirdetett, 6-10 milliós vissza nem térítendő támogatás, nincs jelentkező a tartósan betöltetlen körzetekre.

– Püspökladányban 2015 januárja óta a három praxisra két gyermekorvos maradt – folytatja Korvinné dr. Hegedűs Ilona. – Időnként külső helyettesekkel, de többnyire kolléganőmmel ketten láttuk el a betegeket. A pácienseknek – bár az ellátásuk becsülettel megtörténik – nem jó ez a megoldás, mert mostoha gyermekeknek érezhetik magukat, hisz soha nincs állandó háziorvosuk. A kialakult helyzet nekünk, orvosoknak sem jó, mert megterhelő a sok rendelési idő, mellette tanácsadások, iskolaorvosi munka stb. ,különösen, amikor az egyikünk szabadságolások idején teljesen egyedül marad a város mintegy 2300 fős gyermeklakosságára. Amikor a helyzet megváltozására nincs remény, sőt csak rosszabbodás várható, amikor a terhelés már olyannyira krónikussá válik, hogy az a munka minőségének rovására megy, az embernek el kell gondolkodnia azon, hogyan tovább! Gépként tovább húzom az igát, szakmai kompromisszumoktól frusztráltan, tudva, hogy még nehezebb időszak következik, és úgysem tudom megmenteni a rendszert, vagy keresek olyan helyet, ahol még megvannak a feltételek az általam annyira szeretett hivatásom megfelelő színvonalú gyakorlására. Az utóbbit választottam…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában