Helyi közélet

2016.12.07. 07:30

A repedezett aszfalt szürkén az „egészséges”

Debrecen - A Kétfarkú Kutya Párt vezetője Debrecenben egyeztetett a helyi csoport létrehozásáért.

Debrecen - A Kétfarkú Kutya Párt vezetője Debrecenben egyeztetett a helyi csoport létrehozásáért.

Színesre festettek összetöredezett járdarészeket a város több pontján az elmúlt hetekben. Mi ilyeneket a Füredi úton, (a kerékpárbolt előtt), a Bethlen utcán (az ABC-nél), valamint a Kossuth utcán, (a Kiskossuth előtt) és a Füvészkert utcán láttunk.

Sok repedésre kell a sok szín

A debreceni járdafestésekkel kapcsolatban megkerestük Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutya Párt elnökét. Őt és a szervezet néhány aktivistáját november elején egy ilyen járdafestési akció közben tetten érték Pécsett. A rendőrség igazoltatta őket, majd Kovács Gergelyt előállították. A baranyai megyeszékhelyen éppen az a cég hívta ki a rendőröket a mázolókra, akiknek a közterületek, járdák fenntartása a feladata. Ott néhány nap múlva lesúrolták a festéket az aszfaltról.

Fotó: Matey István

Az elnöktől megkérdeztük, hogy a cívisvárosban is az általa vezetett szervezet tagjai, szimpatizánsai művein sétálhatunk-e? „Igen, bár bevallom, nem tudom pontosan, kik csinálták. Így tiltakozunk az úthibák ellen.” – fogalmazott. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan választották ki a helyszíneket és terveznek-e további szabadtéri színezéseket? Kovács Gergely szerint a helyszínválasztás alapelve az volt, hogy ahol sok a repedés ott kell festeni, és elmondta, lesz még hasonló akciójuk.

A szürke négy árnyalata

A pártvezető arra még nem tudott felelni, hogy újrafestik-e a debreceni felületeket, amennyiben a hatóság – a pécsi esethez hasonlóan – lesúrolja a színeket.

Fotó: Matey István

Mint mondta: „Pécsen visszafesthetnénk mondjuk négy különböző szürkével, hogy lássák, milyen kompromisszumkészek vagyunk.” Végül azt is elárulta: néhány napja Debrecenben jártak azért, hogy létrehozzák helyi csoportjukat.

HBN–OCs


Nem graffiti, de büntethető

Az ügyben a debreceni polgármesteri hivatallal is felvettük a kapcsolatot akiktől megkérdeztük, hogy a kifestett járdákat lesúroltatják, vagy újraaszfaltoztatják? Mennyibe kerülne előbbi, s utóbbi? Választ ezekre nem kaptunk.

Azt viszont megtudtuk, hogy a járda kifestése, kiszínezése nem tekinthető graffitinek (falfirkának). Amennyiben valaki mégis kiszínez egy töredezett, szürke járdát, tulajdon elleni szabálysértést, rongálást követ el. A közterület-felügyelő ezért – tetten érés esetén – szabálysértési eljárást kezdeményezhet ellene. Bizonyítottság nyomán akár elzárással is befejeződhet egy ilyen akció – tette hozzá a polgármesteri hivatal illetékese.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában