Helyi közélet

2016.12.13. 09:50

A kötelező meglétét igazolni kell a sofőrnek

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarországi piacon idén év közepén közel 4,8 millió szerződés volt érvényben.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A magyarországi piacon idén év közepén közel 4,8 millió szerződés volt érvényben.

Az MNB folyamatosan vizsgálja a biztosítók friss és meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifái meghirdetésének és alkalmazásának jogszerűségét.

Felmondó, újrakötő

A meglévő biztosítójuknál szerződésüket felmondó s újrakötő, s a biztosítóhoz újonnan szerződő üzembentartók díja immár nem lehet kedvezőbb, mint a hűséges ügyfeleké. Egyes biztosítók díjtarifái akár jelentősen módosulhatnak, így a következő évi díjértesítőket célszerű alaposan elolvasni. A kgfb meglétét, a díjfizetés megtörténtét az üzembentartóknak szükség esetén igazolniuk kell. A hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piacon idén év közepén közel 4,8 millió szerződés volt érvényben. Ezek közül már csak mintegy 1,9 millió szerződésnél esik a december 31-i naptári év végére a biztosítási évforduló. Az évközi évforduló lehetőségének jogszabályi bevezetése óta ez az arányszám folyamatosan csökken.

Nem lehet kedvezőbb

A 2017-re kgfb-szerződésüket átkötők számát az csökkentheti majd, hogy a kgfb-ről szóló törvény idén márciusi módosítása nyomán a biztosítók új ügyfeleiknek (beleértve a már ott lévő szerződéseiket felmondóknak, s ismét újrakötőknek) nem kínálhatnak kedvezőbb díjat, mint meglévő hűséges üzembentartóiknak. Ez alól kivétel, ha a biztosító a törvénymódosítást követően nem hirdetett meg új díjakat, s hatályos tarifájában még szerepel az új szerződők kedvezménye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában