Helyi közélet

2016.12.01. 17:35

A fájdalommentes életért

Debrecen - Küzdelem az ízületi porckopás okozta panaszok ellen.

Debrecen - Küzdelem az ízületi porckopás okozta panaszok ellen.

Az ízületi porckopás, orvosi nevén artrózis népbetegségnek tekinthető, hiszen az 50-60 év feletti korosztálynál többségében kimutatható enyhébb vagy súlyosabb formában. Sokak számára ismerős a felkelés vagy a hosszas ülés után jelentkező térd-, vagy csípőízületi fájdalom, amely később akár hosszabb járáskor, illetve éjszaka nyugalomban is jelentkezik. Az ok az ízületi felszínt borító porcréteg elvékonyodása, melyhez másodlagosan ízületi gyulladás társul, ami jelentősen fokozza a fájdalmat.

Hogyan előzhető meg az artrózis? Nagyon fontos, hogy a hajlamosító tényezőket kiküszöböljük életünkből. Az elhízás elleni harc nemcsak esztétikai kérdés, hanem a porckopás megelőzése szempontjából is lényeges. Akármennyire ellenálló az ízületi porc, az állás, járás során a csípő- vagy térdízület felszínére nehezedő nyomás túlsúly esetén megnő, fokozva az artrózis kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a testmozgás erősíti a csípő vagy térd körüli izmokat, így a kerékpározás, úszás, de a rendszeres séta vagy kocogás is véd a betegség ellen.

Mit tehetünk, ha már kialakult az artrózis? Fontos a betegség romlásának megelőzése és a fájdalom csillapítása. A testsúlycsökkenés mind a két szempontból lényeges. A csodaszerként beharangozott fogyasztószerek rendszerint nem váltják be a reményeket. Sokkal fontosabb a reális célok kitűzése: kalóriaszegény táplálkozás és testmozgás bevezetése. Már néhány kilogrammos fogyás is jelentősen javíthatja az artrózis okozta fájdalmat. Lassíthatják a betegség romlását az úgynevezett porcpótló hatású gyógyszerek is, azonban csak a enyhe-középsúlyos betegsék esetén javítják a tüneteket.

Súlyos, tartós fájdalmat okozó artrózis során lényeges a hatékony fájdalomcsillapítás, ami nemcsak a panaszokat csökkenti, hanem az aktívabb életmód révén könnyebbé teszi a fogyást is. Különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek egy része csak orvosi javaslatra szedhető, mások vény nélkül is elérhetők a patikákban. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a gyógyszerek nemcsak hatásukban, hanem mellékhatásukban is különbözőek. Lényeges, hogy a betegség súlyosságától és a rizikótényezőktől szinte személyre szabottan alkalmazzák azokat, ami a hatékony és biztonságos kezelésében nélkülözhetetlen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában