Helyi közélet

2016.11.24. 11:21

Tisztelgés díjjal, szóval, zenével, rajzzal

Debrecen - Sokszoros, jubiláló véradókat tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete.

Debrecen - Sokszoros, jubiláló véradókat tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete.

– Erős önökben a belátás és a felelősségérzet, hiszen rendszeresen adnak vért, hogy folyamatosan stabilan álljanak a vérkészletek, és az egészségügyi ellátás biztonságosan működjön hazánkban – köszöntötte a donorokat dr. Mező Barna, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének elnöke a keden megtartott városi véradó ünnepségen a belvárosi közösségi házában.

Idén közel 160 donort hívott meg a rendezvényre a szervezet, 25-szörös, 30-szoros, és ennél magasabb számú véradásukat ünneplőket. A 10–20-szoros jubilálóknak postán küldték el az elismerést a vöröskeresztesek, velük együtt összesen 365 debreceni polgárt tüntetve ki.

Öten 100 feletti önzetlen jótettükért vettek át érmet és oklevelet. A legmagasabb elismerést Anik József László kapta, aki több mint 130-szor nyújtotta segítő karját. Mint elmondta, 1971-től ad vért annak ellenére, hogy fél a tűszúrástól. Minden alkalommal túlteszi magát ezen, hogy segítsen.

Művészek a donorokért

A nap meglepetéseként Masits István festőművész átnyújtotta Anik József Lászlónak a róla készített portrét. Felajánlására a jelenlévő ünnepeltek közül még kettőt kisorsoltak, akiket hamarosan szintén megrajzolt képmásukkal ajándékoz meg. Ezzel a képzőművészet másodszor kapott helyet a rendezvényen.

„A véradók, mint csendes hősök” című pályázat nyerteseit is kihirdette a Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete. Az első helyezést Veres Imre, hetedik osztályos diák kapta szimbolikus alkotásáért.

Véradókért állt a színpadra az anzX zenekarból Újvári Szabina musical-énekes és Makai Károly gitáros két nagyon fiatal hegedűs tehetséggel, Sánta Eszterrel és Zsuzsival. Pless Attila zongoraművész is a donorokért adott elő komolyzenei darabokat ünnepi hangulatot teremtve.

Köztudatba november 27-tel

1956-ban megtudva, hogy sebesültek kezeléséhez vérre van szükség Magyarországon, lengyel polgárok tömegei mentek el vért adni. Később büszkén-boldogan idézték fel, hogy lengyelek vére is csörög a magyar hősök ereiben – idézte a lengyel miniszterelnöktől hallottakat dr. Kiss Sándor, aki Debrecen Megyei Jogú Város nevében, s a Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnökeként tisztelgett a véradók előtt. Hangsúlyozta, hogy napjainkban a magyar donorok gyógyulásukért csatájukat vívó társaiknak segítenek önkéntesen, névtelenül, belső késztetést érezve arra, hogy jót tegyenek. Kitért rá, milyen fontos, hogy mindenki tudja hazánkban: november 27. a magyar véradók napja.

Családiassá vált az est ebben az évben. Sok kitüntetett magával hozta kisgyermekét. A jubiláló véradók előtti tiszteletadáson túl a program szolgálta azt is, hogy a donorok példaértékű hősökként jelenjenek meg a következő nemzedéknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában