Helyi közélet

2016.11.09. 13:42

Olvasói levél: Képtelen politológia!

Debrecen - <em>Tisztelt Merkel asszony, vendégei érkeztek! Itt dörömbölnek a déli kapunkon. Tudja, afféle szárnyas kapuk ezek, amelyekkel osztrák barátaink egyelőre ellenünk védekeznek. A vendégek azt mondják, menekülnek a demokrácia elől, amelyet az Ön legfőbb szövetségesei, az amerikaiak voltak szívesek hozzájuk exportálni</em>.

Debrecen - Tisztelt Merkel asszony, vendégei érkeztek! Itt dörömbölnek a déli kapunkon. Tudja, afféle szárnyas kapuk ezek, amelyekkel osztrák barátaink egyelőre ellenünk védekeznek. A vendégek azt mondják, menekülnek a demokrácia elől, amelyet az Ön legfőbb szövetségesei, az amerikaiak voltak szívesek hozzájuk exportálni.

Megnyugtattuk őket, hogy Önöknél a demokráciától már nem kell tartani. A emberek már nem csak a véleményüket, hanem tapasztalataikat sem merik elmondani. De ha megtennék is, a LügenPresse – amelyet néhány „pénzes­zsák” tulajdonol és irányít – úgysem közölné.

Elmagyaráztuk nekik, hogy azért nincs demokrácia, mert az csak eszköz. A cél, hogy a demokratikus értékek mentén szervezett és működő társadalmat megvalósítsuk. Nyugaton ezek a fent említett pénzemberek világosan megjelölték a célt, ismertté vált, hogy melyek azok a demokratikus értékek, amelyeknek érvényesülni kell. Az eszköz ezek után már felesleges, ahogyan az evőeszközzel sem hadonászunk az ebéd után!

Persze, előfordul hogy elégedetlen okvetetlenkedők gyűléseket és tüntetéseket szerveznek, szidalmazva a javak igazságtalan elosztásának haszonélvezőit. Ez azonban tiszta gyűlöletbeszéd!

Probléma az is, hogy sajnos, a jelenlegi politikai helyzetben parlamenti választást kell tartani. Nagyon kockázatos, mert az elégedetlenség a radikális irányzatok megerősödéséhez vezethet. Máskor a megválasztott vezető komolyan veszi, hogy választási ígéretét teljesítenie kell – ez színtiszta populizmus.

Miért lenne szükség a demokrácia gyakorlásában kódolt politikai váltógazdaság cikk-cakkjaira, ha már legjobbjaink kijelölték a demokrácia szabályait, és a társadalom működési rendszerét! A leggazdagabb osztja az észt, a középosztály eltartja a legszegényebbeket, nehogy megrohamozzák a leggazdagabbak házát. Minden világos!

De visszatérve a kiindulópontra, hány vendégének befogadására kell felkészülnünk, Merkel asszony? Ez tartozik ránk, mint a háziasszonyra, akinek részeg férje a kocsmai haverokkal hazatér. Másnap virágot visz, és szeretné visszaforgatni az idő kerekét.

- Dr. Kozma László, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában