Helyi közélet

2016.11.17. 18:33

Népszerű a duális képzés

Debrecen - Az egyetemen elméleti, a vállalatoknál gyakorlati oktatást kapnak.

Debrecen - Az egyetemen elméleti, a vállalatoknál gyakorlati oktatást kapnak.

Mielőtt a hajdú-bihari, borsodi és szabolcs-szatmár-beregi középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán a duális képzés tervezett átalakításáról beszélt volna, Palkovics László államtitkár több felmérés eredményéről számolt be. Eszerint ma még egyáltalán nem mindegy, hogy egy diák melyik iskolába jár, mert ellentétben például Finnországgal, nálunk nem az az oktatás célja, hogy minden tanuló ugyan­oda jusson el mint a másik, hanem jelentős különbségek vannak az intézmények között. Ugyanez tapasztalható például a nagyvárosok és a kistelepülések diákjainak matematika tudása, illetve szövegértése között az utóbbiak javára a kompetencia felmérés szerint. Ezen a téren sok lesz a tennivaló – tette hozzá az államtitkár, aki beszélt a januárban az oktatás szereplőivel elkezdett köznevelési kerekasztal tapasztalatairól is. Eszerint a legtöbb javaslat, problémafelvetés a tanárokhoz kapcsolható, második helyen az oktatás tartalmi része áll, míg a gazdálkodás és működés ezután következik.

Az egyik legfontosabb feladat a pedagógusok továbbképzése.

Palkovics László

Túl sok az óraszám

A lakosság körében végzett közvélemény kutatást ismertetve Palkovics László elmondta, a köznevelés megítélése nem jó, valamivel jobb a felsőoktatásé. A megkérdezettek nagyobb hányada szerint a tanárok túlterheltek, akárcsak a diákok a túl magas óraszám miatt. Ez együttesen az iskola, az oktatás irányításában résztvevők és a szülők felelőssége, ezért csak közösen javítható ki – fogalmazott az államtitkár.

Kinek-kinek el kell dönteni, hogy szükséges-e ennyi óraszám, illetve, ezt várja-e el a szülő az iskolától. Itt megjegyezte, hogy meg kell találni az oktatásban a lexikális tudás és a képességfejlesztés egyensúlyát. A felmérés arra is választ adott, hogy a megkérdezettek 90 százaléka elvárja a gyakorlatiasabb oktatást, és a középiskolai szakmai képzést is fontosnak tartják.

Egymásra találnak

Ehhez kapcsolódva Palkovics László beszélt a duális képzés tapasztalatairól. Elmondta, ma már 1051 hallgató tanul 21 intézményben ilyen formában. Egyre népszerűbb ez a képzési forma a vállalatok körében is, melyek szerződést kötnek az egyetemistával, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyik fél elkötelezné magát a későbbiekre. Általában azonban több mint 90 százaléka a hallgatóknak később is a gyakorlat helyén akar dolgozni. Ez évente a vállalatoknak 2-3 millió forintjába kerül, de cserébe jól felkészült szakembereket kapnak. Lényeges még, hogy a más képzési formában tanulókkal ellentétben a duálisban résztvevőknél még a 10 százalékot sem éri el a lemorzsolódás aránya.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában