Helyi közélet

2016.11.25. 08:02

Meghallották a bánomkertiek hangját

Hajdúszoboszló - Néhány helyi buszjáratot visszaállítanak; fogynak az utasok a járművekről a fürdővárosban is.

Hajdúszoboszló - Néhány helyi buszjáratot visszaállítanak; fogynak az utasok a járművekről a fürdővárosban is.

Nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Hajdúszoboszlón is csökken az utasok száma a helyi buszjáratokon. A szolgáltató negyedéves beszámolója szerint a bérletet vásárolók száma évről évre csökken, a menetjegyet vásárlók száma pedig csak minimálisan emelkedett – derül ki a november 17-i testületi ülésre készített anyagból. Az adatok szerint a reggeli és a délutáni járatok kihasználtsága változó (15–30 utas is előfordul), döntően azonban tízen vagy annál kevesebben veszik igénybe a buszokat. Az önkormányzat 21 millió forinttal támogatta a szolgáltatást.

A beszámoló egyébként azt követően lett téma, hogy a szeptember 1-jén érvénybe lépett új menetrendre panaszok érkeztek a Bánomkertből, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központhoz (egykori Volán) és az önkormányzathoz egyaránt. A lakosok azt szeretnék, ha ismét gyakrabban járnának a buszok a városrészbe. A képviselők elé került előterjesztés szerint több járatot visszaállítanának, ez mintegy félmillió forint pluszforrásba kerül évente az önkormányzatnak. Több képviselő kérte, hogy ne a jövő év elejétől, hanem már idén december 1-jétől közlekedjenek a járatok. A busztársaság képviselője – a helyi televízió felvétele szerint – elmondta, megvizsgálják, hogy ez lehetséges-e, mivel a törvény szerint az új menetrendet 14 nappal korábban közzé kell tenni. Mindenesetre a képviselők megszavazták az előterjesztést.

Olcsóbban is adnák

Csökkentett áron értékesítene az önkormányzat több, a tulajdonában álló ingatlant. A döntést az előterjesztésben azzal indokolták, hogy hiába jelölték ki azokat eladásra, nem keltek el. A hat ingatlant az év első felében nyilvános árverésen hirdették meg, de még pályázat sem érkezett be. Az ingatlanok között van olyan, amiért akár ötmillió forinttal kevesebbel is beérnék.

Marad a főorvos

Döntöttek arról is, hogy újabb öt évig vezetheti dr. Varga Tamás a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumot, a jelenlegi megbízatása november végén jár le. A pályázatot szeptemberben írta ki a helyhatóság, amelyre ő adott be egyedül érvényes jelentkezést – derül ki az előterjesztésből. Az intézményt 10 éve vezető igazgató-főorvos részletes, kidolgozott szakmai programot adott be, mely bemutatja – az amúgy egész országra jellemző – önálló járóbeteg-ellátó intézmények nehézségeit és azok megoldásának elképzeléseit. Az anyagból kiderül: az intézmény gazdaságilag stabil, kifizetetlen számlákkal nem rendelkezik és tartalékot is képez.

Erre azért van szükség, hogy a nem várt események, műszerek meghibásodása esetén azonnali döntéssel biztosíthassák a betegellátást. A vezetői teendői mellett heti négy órában nőgyógyász szakorvosként is praktizál.

HBN–SZZSL


Szoboszló lehet a térség sportrepülőközpontja

A hajdúszoboszlói légikikötőben lelhetnek otthonra azok a debreceni sportrepülők, akiknek a debreceni repülőtér fejlesztése miatt mind kevesebb lehetőségük marad hobbijukra. Az áramlás nem teljesen új keletű: az Aero Club Debrecen már oda költözött, a Főnix repülőklub pedig Kunmadarast választotta – derül ki a fürdőváros képviselő-testülete elé került anyagból. A szoboszlói repülőtér az utóbbi években már elérte tárolási kapacitásának végét, sőt helyhiány miatt az egyesület a saját gépparkját sem képes fejleszteni. Ezért építenének hat-tíz kisrepülő tárolására alkalmas hangárt, ehhez a múlt héten adta hozzájárulását a helyi testület. A 111 taggal és 15 repülővel rendelkező egyesület saját és magánszemélyek gépeit tárolná a hangárban.

Kevés a hely a repülőgépeknek a szoboszlói repülőtéren, újabb hangárt építenének. Fotó: Égerházi Péter

Mint az előterjesztésből kiderül, a tervek szerint beton padlózatú, acélvázas könnyűszerkezetű épületet emelnének, a meglévő hangárral közös előtérrel. Arra egyébként nagyméretű ajtót szerelnének, így könnyítve a beparkolást. Ehhez mint az érintett ingatlanok tulajdonosának, a helyi önkormányzatnak a hozzájárulása szükséges. A határozat szerint az önkormányzat azzal a feltétellel járul hozzá a beruházáshoz, hogy a klub tudomásul veszi: a hangár addig állhat a területen, amíg az ingatlanokat repülőtérként használják.

A szoboszlói reptér a térség legjelentősebb sportrepülőtere, adottságai miatt országos és világversenyek rendezésére is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában