Helyi közélet

2016.11.14. 16:34

Megbocsájtás napja: közelebb az emberekhez

Debrecen - A cívisvárosban négy helyszínen várják mindazokat, akik meghallgatásra, tanácsadásra vágynak.

Debrecen - A cívisvárosban négy helyszínen várják mindazokat, akik meghallgatásra, tanácsadásra vágynak.

Idén első alkalommal szervezi meg november 19-én a Görögkatolikus Metropólia a Megbocsájtás napja című eseményt. A részleteket a rendezők hétfőn ismertették. A rendezvényen jelen volt dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának főhelynöke, Szentesei Csaba esperes, valamint Kapin István, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa.

Papok találták ki

– Köztudott, hogy Ferenc pápa ezt az évet az irgalmasság szentévének keresztelte el. Ez egy felhívás arra, hogy tudatosabban figyeljünk az isteni irgalomra, szeretetre és megbocsájtásra. Ennek érdekében hirdettük meg a Megbocsájtás napját. Mindenki, aki meghallgatásra, az isteni irgalom megtapasztalására, gyónásra vagy lelki beszédre vágyik, azt szeretettel várjuk. Az ország 33 pontján leszünk, Debrecenben az Istenszülő oltalma görögkatolikus székesegyházban, a Párizsi Udvarban, a Café La Seine kávézóban, a Kossuth téren, és a Szent Efrém Görögkatolikus óvodában, általános iskolában várjuk az érdeklődőket – sorolta dr. Seszták István főhelynök.

A rendezvényt az egyház és a papok találták ki. Ez nagy kihívás lesz a görögkatolikus egyháznak, mivel nem klasszikus értelemben gyóntatnak, hallgatnak meg embereket, hanem kimennek az utcára. Debrecenben tíz–tizenegy pap szolgál, a munkájukat papnövendékek segítik. Felekezettől függetlenül várnak mindenkit. A lelki betegségek, az élet gondjai nem kapcsolódnak valláshoz.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sok tapasztalat van a hátunk mögött. Néhányunknak pszichológiai vagy mentálhigiénés végzettsége is van. Nem akarunk diktálni, megmondani, hogy mit csináljanak. Kötetlenül akarunk velük beszélni az élet dolgairól. Bárki idejöhet hozzánk, szeretnénk, ha a lehetőséggel minél többen élnének, de már akkor boldogok leszünk, ha egy embernek segítettünk. Ha pedig sikeres lesz, akkor hagyomány is teremthetünk ebből – mondta Kapin István.

HBN–BR


Kötelezettség nélkül

Szentesi Csaba esperes elmondta, hatalmas bátorság és az Úr Isten segítsége kell ahhoz, hogy az emberek legyőzzék a félelmüket, és szabadon eresszék mindazt, ami nyomja a lelküket. – Reméljük, ezáltal sokan megértik azt, hogy a papoktól és az egyháztól nem kell félni, nem kell három lépés távolságot tartani tőlük. Nem kötelezünk senkit semmire, hiszen az Evangéliumból is kiolvashatjuk, az Úr Jézus mindig tálcán kínálja a lehetőséget, de egyszer sem kötelez semmire – ismertette Szentesi Csaba esperes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában