Helyi közélet

2016.11.14. 10:14

Kilégzés

<em>November 4-ét jelképes gazdaságtörténeti napnak nevezte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minapi konferenciáján Orbán Viktor. Emlékeztetőül: a két másik nagy hitelminősítő után a Moody’s-nál is kikerültünk a „bóvliból” és a befektetési ajánlású kategóriába sorolódott Magyarország aznap. Tízéves időszak zárult le, hiszen a leminősítések a szocialisták idején kezdődtek el a túlköltekezés, a megugró államadósság miatt.</em> Ratalics László jegyzete.

November 4-ét jelképes gazdaságtörténeti napnak nevezte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minapi konferenciáján Orbán Viktor. Emlékeztetőül: a két másik nagy hitelminősítő után a Moody’s-nál is kikerültünk a „bóvliból” és a befektetési ajánlású kategóriába sorolódott Magyarország aznap. Tízéves időszak zárult le, hiszen a leminősítések a szocialisták idején kezdődtek el a túlköltekezés, a megugró államadósság miatt. Ratalics László jegyzete.

A 2010 óta zajló kormányzást számtalan okból lehet támadni, Orbán Viktor pragmatizmusa mint vezérlő filozófia megvethető, de ettől még tény: a 7 százalék körüli központi költségvetési hiányt sikerült 3 alá szorítani, az adófizetők számát növelni (a miniszterelnök szerint 1,8-ról 4,4 millióra, de ezt nehéz komolyan venni annak tükrében, hogy a NAV már 2010-ben is 3,5 millió adófizetőt jelentett), az államadósságot 85-ről 75 százalékra csökkenteni. A nemzetközi tőke bizalma visszatérni látszik, amit nyugati beruházások sora éppen úgy bizonyít, mint a soha ilyen magasságokban nem szárnyaló BUX. Félreértés ne essék, hatékonyság, versenyképesség, vagy kiszámíthatóság tekintetében komoly hátrányt kell ledolgozni. De a feladathoz legalább vehető egy jókora levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában