Helyi közélet

2016.11.18. 19:10

Kanyarok a konyári hivatalban

Konyár - Vig Szilárd: A kritikát elviselem, hiszem közszereplő vagyok, az aljasságot, a fenyegetést azonban nem!

Konyár - Vig Szilárd: A kritikát elviselem, hiszem közszereplő vagyok, az aljasságot, a fenyegetést azonban nem!

Nemhogy a falu művelődési háza nagytermében minden ülőhelyet elfoglaltak, de még a széksorok között is álltak az érdeklődők a rendkívüli falugyűlésen csütörtök este.

– Aljas támadások, ellehetetlenítés szándéka érte a polgármesteri hivatalt, és ami itt történik, annak az egész faluközösség látja a kárát. Tudja csak meg Konyár, hogy mivel szembesülünk a községházán nap mint nap! – mondta bevezetésként Vig Szilárd polgármester, aki elmondta az is, hogy Konyáron rendkívüli falugyűlés még nem volt, és hogy most van, mutatja a helyzet komolyságát. Majd elkezdte kibontani a témát.

Már bíróságon is az ügy

– 2014. októberében felállt az új képviselő-testület, beválasztottunk egy külső bizottsági tagot, és erre két napra máris jött a támadás egy személytől, akit nem nevezek meg, hogy csalódott bennem, és tavasszal már nem leszek polgármester. Az a személy egy-másfél éve rendszeresen ott van a képviselő-testületi ülésen és kameráz. Ez zavarhatja a kamerához nem szokott embereket, nem tudnak úgy dolgozni. Augusztustól pedig érkeznek a telefonok hozzám és a jegyzőhöz, naponta 20–30, levelek, és közérdekű adatokat kér az illető. Például 2010. január 1-jétől 2015. december 31-éig az önkormányzat munkagépének menetleveleit, üzemanyag felhasználását, szervizelési naplóit, elszámolást a gép minden költségéről, számlákat. De a mezőgazdasági programunkra is kíváncsi: mennyit költöttünk szántásra, vegyszerre, kapálásra, betakarításra, hová és kinek és mennyiért adtuk el a terményeket, számlák, számlák és számlák. Tudom, nem törvénysértő a kamerázás, az adatkérés, még ilyen mennyiségben sem. De a hivatal dolgozóinak, a jegyzőnek nem az a feladata, hogy a számlákat keresgélje, másolja, válaszoljon a levelekre. Emiatt nem halad a hivatali munka. Ha pedig az illető nem elégedett a válaszokkal, feljelent bennünket. November 23-án lesz az első tárgyalásunk, mert állítólag nem szolgáltattunk megfelelő szinten közérdekű adatot. Ügyvédet fogadtunk, és ez is pénzbe kerül. Már fordultam az országgyűlési képviselőhöz is, hogy mit lehet tenni. Tudom, mindez személyem elleni támadás. Kértem az illetőt, hogy a jegyzőt, a hivatal apparátusát hagyja ki ebből. Ha baja van, velem beszélje meg. A kritikát elviselem, hiszem közszereplő vagyok, az aljasságot, a fenyegetést azonban nem!

Sok kéz a magasban

– A hivatalba bejárással kezdődött, később már a fogadóórán kívül is jött. Hátráltatja a munkánkat. Kértem, a személyes ügyét rendezze a polgármesterrel, ne a polgármesteri hivatalt használja erre – fogalmazott dr. Gáti Zsuzsa, jegyző.

Major Imre képviselő elmondta, hogy három személyről tud, aki telefonálgat és leveleket küld, sőt a falubeliek is tudják, kikről van szó.

– Kedves Békételenek! A falunk elindult a fejlődés útján. Vegyék tudomásul, ez a képviselő-testület ezt a választási ciklust ki fogja tölteni – kezdte hozzászólását Bagdán Lajos, Konyár egyik nagytiszteletben álló, idős polgára, majd kérdéseket tett fel: – Mi a gondja a Békételeneknek? Mit akarnak elérni? Mire használják a közérdekű adatokat? Kik „rakosgatják” bábokként őket? Ha gond van, üljenek le és beszéljék meg, emberhez méltó módon.

Felszólalása végén kérte, emeljék fel a kezüket azok, aki rosszallásukat fejezik ki amiatt, aminek okán a polgármester összehívta a falugyűlést. Szinte minden kéz a magasba lendült.

– Miért zavarja a kamera a képviselőket? – kérdezett vissza Csádi Gyula, majd hozzátette, hogy azt szerették volna megtudni, hogy miért és mennyivel emelték a köztisztviselők bérét.

Kulcsár Balázs kifogásolta, hogy a falugyűlés résztvevőinek fele áll, mert nem tudnak leülni. Ennyi erővel akár az utcán is megtarthatták volna az összejövetelt. Szerinte sok mindenről nem tud a falu, és ha probléma van valakivel, meg kell tenni a feljelentést.

A falugyűlés résztvevői közül többen kérték, követelték, hogy most álljanak ki azok, akik telefonálgatnak, leveleznek. Nem tették meg, pedig sokan tudni vélték, ott vannak a hátsó sorokban.

A tájékoztatás volt a cél

Vig Szilárd a falugyűlésen többször is hangsúlyozta: az ö lelkiismerete tiszta, polgármesteri és azon kívüli tevékenységével el tud számolni, bármikor egyenes gerinccel áll ki az emberek elé. Ugyanakkor tudja, ettől a falugyűléstől nem változik semmi, továbbra is érkeznek majd az adatkérő levelek és telefonok. A falugyűléssel a célja a falu tájékoztatása volt.

HBN–KZS


Egy-egy mondat a felszólalóktól

  • Budainé Sápi Mária: Ha a telefonálók, levelezők annyira gerinces emberek, álljanak ki a falugyűlés elé és vállalják tettüket.
  • Nagy József: Tatsál ki Szilárd, rendesen végezted a dolgodat.
  • Gelu István: Nehogy már egy pár ember mondja meg, hogy mi legyen a faluban!
  • Varga Ernőné: A polgármester, a képviselő-testület mindenki segítségére van.
  • Homoki Sándorné: Igenis álljanak ki azok a személyek, akik kérik az adatokat!
  • Mortori Irén: Van néhány személy, akinek nem tetszik a vezetés.
  • Murvai Béla: Romák, magyarok egyformán megkapnak minden lehetőséget.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában