Helyi közélet

2016.11.21. 19:02

Immár tíz éve tesznek meg mindent az olvasásért

Debrecen - A ház vetélkedő gondolatából mára nemzetközi megmérettetés lett.

Debrecen - A ház vetélkedő gondolatából mára nemzetközi megmérettetés lett.

Tízéves jubileumához érkezett a debreceni kezdeményezésű „Olvass többet!” irodalmi programsorozat. A házi versenynek indult, mára nemzetközivé bővült irodalmi vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy olyan élményeket adjanak a középiskolásoknak, amelyekben a verseny nélkül talán nem részesülhettek volna. Az évforduló megünneplésére hétfőn egész napos – konferenciával egybekötött – ünnepséget rendeztek a Déri Múzeumban.

Háziversenynek indult

- Magyar tanárként az embernek óhatatlanul vannak tapasztalatai a mai és az egykori diákok olvasási szokásairól, arról, hogy mennyire lehet a köreikben népszerűsíteni az olvasást – magyarázza Peternainé Juhász Zsuzsa főszervező. – Az évek során sokféle kezdeményezést láttam, de ezek szinte kivétel nélkül részvételi díjhoz kötöttek voltak. Ekkor született meg az „Olvass többet!” ötlete, melynek szervezéséhez első körben csatlakozott Kluka Hajnalka, akivel együtt fundáltuk ki az esemény rendszerét és menetét. Eldöntöttük, hogy félévente két művet fogunk kiajánlani, és ezekhez feladatalapokat készítünk. Az első fordulóban csak szövegrészletet ajánlunk azzal az elgondolással, hogy ha a gyereknek megtetszik a kiragadott rész, nagy valószínűséggel kezébe veszi majd a könyvet. Még ugyanebben az évben csatlakozott hozzánk Kónya István kollégánk, aki felajánlotta, hogy online formában is megcsinálja a feladatlapokat.

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik

A család szerepe

Ez nagy lépés volt, mert bár első körben a környező iskolák számára biztosítottak hozzáférést, az évek folyamán nemzetközivé lett a vetélkedő. Az internet segítségével nagyon sok helyre eljut a hírük, mára Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is vannak rendszeres résztvevők a megmérettetésen.

– Mottónkat Csoóri Sándortól kölcsönöztük: „Aki kinyit… egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja ki.” Céljaink között szerepel, hogy minden magyar lakta területre eljussunk, sőt, a húsz éves évforduló alkalmával már a nem magyar ajkúak számára szeretnénk magyar irodalmat kínálni fordítások útján. Jelenleg a középiskolásokat szólítja meg a verseny, de a távlati tervekben szerepel a fiatalabbak és az egyetemisták bevonása is. Az ifjaknak sok idejét elveszi az internet, a számítógépes játékok és az okostelefonon való csevegés. A kicsiknél meg kell találni a helyes arányokat, itt jön be a szülők felelőssége, a család szerepe. Nagyon fontos, hogy már kis korától könyvek vegyék körül a gyermeket. Anya vagy apa ne legyen rest mesélni a könyvből, mert így válik a kicsik életének részévé az olvasás – magyarázta a főszervező.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában