Helyi közélet

2016.11.30. 15:45

Hogyan iszunk mi, debreceniek? Avagy borban az igazság

Debrecen - Nemrég lezárult a <a href="https://www.facebook.com/BorhaloDebrecen">Borháló</a> Nagy Bor Tesztje, amire közel 1500 válasz érkezett debreceni és környéki borkedvelőktől. A kérdőív eredménye azért tanulságos, mert országos és regionális képet kaptunk arról, hogy is viszonyulunk Bacchus italához, megtudhatjuk, hogy hol, mennyiért és miért vásárolunk Debrecenben borokat.

Debrecen - Nemrég lezárult a Borháló Nagy Bor Tesztje, amire közel 1500 válasz érkezett debreceni és környéki borkedvelőktől. A kérdőív eredménye azért tanulságos, mert országos és regionális képet kaptunk arról, hogy is viszonyulunk Bacchus italához, megtudhatjuk, hogy hol, mennyiért és miért vásárolunk Debrecenben borokat.

Nézzük tehát a nem reprezentatív kutatás eredményeit.

1. Minden életkorban nyerő(?)

Megjegyzendő, hogy a kitöltők között minden életkor képviselőit megtaláltuk a 18 évestől a 75 évesig. Tehát már rögtön elmondhatjuk azt, hogy bizony a borfogyasztás kortól függetlenül mindenkit érint és érdekel. Jól látszik azonban, hogy akár a jó bornak, úgy az ízlésnek is érnie kell, így a 45-55 éves korosztály vásárol a legtöbb bort, szorosan őket követve helyezkedik el az 55-65 éves és a 35-45 éves korcsoport. Hol vannak a fiatal felnőttek ebben a mezőnyben? Persze, mondhatnánk, hogy 18 éves korban inkább a mennyiség, mint a minőség számít, még nincs összehasonlítási alap, és nincs saját kereset sem, de mégis elgondolkodtató, hogy a 25-35 év közötti korcsoport is nagyon gyengén szerepelt a tesztben. 25 év felett már ki kell alakulnia a felelős alkoholfogyasztásnak, és a borok közötti különbségek észlelésének a rutinja, sőt, férfiak és nők már saját maguk által megkeresett pénzt költik a minőségi életre. Ezek szerint az igényes, minőségi borok tudatos vásárlása és fogyasztása számukra még mindig nem tartozik a rutinfeladatok közé.(?) Szomorú ez, hiszen a jó bor már régen nem a sznobkultúra része. Épp úgy szeretünk jókat enni, finomakat, sőt szépeket főzni, mint egy-egy gyümölcsös illatú, kellemes ízű pohár bort elfogyasztani kísérőnek, avagy csak úgy egy meghitt téli estén.

2. Kóstolta már?

Arra a kérdésre, hogy hányszor járnak a megkérdezettek borkóstolókra, borokat bemutató rendezvényekre szintén lesújtó válaszok érkeztek. A kitöltők legnagyobb része évente egyszer, míg valamivel kisebb csoportja évente két-három alkalommal jár el bort kóstolni. Azok száma, akik havonta beiktatnak egy boros fogadást igen csekély. Pedig Debrecenben havonta minimum egy borkóstoló mindig van, amelynek ára 2500-3500 Forint között szokott lenni, cserében viszont 8-10 féle bort ismerhetnek meg az ide látogatók, kapnak kiflikarikát, sajtot, rengeteg érdekes információt a borokról, és még kedvezményekben is részesülnek egy-egy palack megvásárlásakor a résztvevők. Kérdem én, ennyire nem érdekel minket, debrecenieket a borkultúra?

3. Ha elfogynak a készletek…

A borvásárlások gyakorisága már egy kicsivel előnyösebb képet mutatott a közösségről, ugyanis itt a kitöltők 70%-a azt mondta, hogy havonta minimum egyszer vásárol bort, de az is előfordul, hogy háromszor is kosarába kerül az itóka.

De hol teszik ezt meg? A legtöbben még mindig a hiper- és szupermarketek választékát részesítik előnyben. Ön mennyi időt szokott eltölteni a borsoron latolgatva a lehetőségeket? A nagy bevásárlóközpontok mellett egyetlen egy elfogadható érv áll, mégpedig a „mindent megkapok egyhelyen”. De tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, hogy nem 1-2 perc alatt választunk bort a kínálatból, mivel sokszor fogalmunk sincs a tartalmáról, és a legtöbb esetben egy jól dizájnolt címke dönti el, hogy mi kerül az asztalra. A hosszas hezitálást felválthatná egy kellemes hangulatú borszaküzlet, ahol szakképzett, segítőkész eladók várják azt, hogy a kezdő vagy éppen már haladó borkedvelőknek a segítségére legyenek. De ezekkel az előnyökkel a megkérdezetteknek mindössze 6%-él. Sőt, tovább megyek az előnyök felsorolásában, hiszen nem csak palackos, de különféle kiszerelések, és környezettudatos csomagolások közül lehet kiválasztani hazánk legjobb boraiból a számunkra tetszetőst, és még plusz infókkal is ellát minket a gondos, borszakértő eladó. Miért ragadtunk le a mégis a szupermarketeknél, és miért jellemzi a borvásárlást egyfajta „tudjuk le” attitűd?

4. Mennyi is az annyi?

Palackonként a mindennapi fogyasztásra elköltött összeg sok esetben 400-800 Forint közé esik. Ez nemcsak pénzkidobás - hiszen, ennyi erővel, akkor inkább vegyünk két doboz almalevet-, hanem súlyos egészségre káros hatásai lehetnek rövid- és hosszú távon is a rossz minőségű borok fogyasztásának. Nekem nem egy ismerősöm van, aki bohém éveiben a mennyiséget szem előtt tartva fogyasztotta a párszáz forintos tételeket, majd pár év alatt eljutott addig, hogy sokszor nemcsak az mérsékelt alkoholfogyasztással, de az ételekkel is gyomorproblémák árán küzd meg. Kedves olvasó, higgye el, nem éri meg olcsó bort venni, se élvezeti értéke nincs, se egészségre pozitív hatása, sőt óva intenék mindenkit az efféle ártalmaktól. Szerencsére sokan 1500 Forint környékén határozták meg a saját részre történő borvásárlást, ez már egy jobb arány, hiszen ennyiért már jó fehér borokat és rozékat is el lehet csípni, ha figyelmesek vagyunk, és a szaküzletek is állandó akciókkal kívánják felhívni a figyelmet egy-egy népszerűbb vagy újabb nedűre.

Ajándék bornak ne nézd a fogát. Kis parafrázis, de ár szempontjából a karácsony közeledtével aktuális kérdés, hogy mennyit költünk ajándék borra. Erre a kérdésre a válaszadók már majdnem fele 2500 Forint fölé helyezte a mércét, legtöbben 3-5000 Forintról vallottak, de akad, aki 20 000 Forintot is elkölt, amikor meglep valakit.

5. Miben értünk mindannyian egyet?

A kérdőív kérdéseire adott válaszok legegyhangúbb eredménye, hogy mindenki, 18-80 éves korig, a bor adta élményért fogyasztja a nedűt, mindenki keresi az ízeket, az illatokat, a pluszt, amit egy jó vacsorához adhat, vagy a kellemes kísérőt egy hosszú beszélgetéshez.

És ez az, amiért érdemes figyelnünk arra, hogy mit iszunk, és hol jutunk hozzá. Szakértőkre támaszkodni időt spórol, hiszen nem kell utánanézni, hogy milyen a bor, milyen ízvilág, mennyire savas, mihez javasolják, hanem van egy segítségünk, akihez bizalommal állunk, és otthon kibontva a palackot nem ér minket csalódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában