Helyi közélet

2016.11.10. 15:17

Halálos gázolás az Alma utcán: letöltendő fogház a 80 éves vádlottnak

Debrecen - Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a 80 éves vádlottat, aki 2015 februárjában ütött el két gyalogost Debrecenben, az Alma utcán. Az áldozatok egyike a helyszínen meghalt, másikuk maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Debrecen - Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a 80 éves vádlottat, aki 2015 februárjában ütött el két gyalogost Debrecenben, az Alma utcán. Az áldozatok egyike a helyszínen meghalt, másikuk maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A Debreceni Járásbíróság S. Jánost két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől. A vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen. A szabadságvesztés mellett a vádlottnak meg kell fizetnie 357 ezer forint bűnügyi költséget is.

A bíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint 2015. február 15-én délelőtt - az akkor 78 éves - vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába. S. János az Alma utca – Kaskötő utcák kereszteződésénél 75 – 85 km/h sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68 – 75 km/h sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. A műszaki szakértő abszolút sebesség túllépést állapított meg, hiszen azon a szakaszon legfeljebb 50 km/h-val lehet haladni. A szakvélemény szerint azonban a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja az 50 km/h sebességet, a nedves úton ugyanis csak 23 – 35 km/h sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott nem csekély mértékben lépte túl a sebességet, és figyelemmel kellett volna lennie a kedvezőtlen útviszonyokra is. A bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata - súlyos sérülései miatt - 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Ezen felül súlyosító körülmény az is, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint az, hogy helyi és országos szinten is megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott beismerő vallomását, S. János idős korát, illetve azt is, hogy maga a vádlott is megsérült a balesetben.

A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért végleges eltiltást kellett alkalmaznia.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

- Debreceni Törvényszék -


Debrecen - Öt év börtönt is kaphat a férfi, aki közmunkásokat gázolt halálra tavaly februárban Debrecenben. Csütörtökön hoz ítéletet a bíróság ugyanis annak az autósnak az ügyében, aki a vádirat szerint túl gyorsan hajtott és lesodródott az útról - a jármű egyenesen a járdán dolgozó közmunkások közé csapódott. Egy ötvenhat éves asszony meghalt, egy másik nő életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az RTL Klub Híradójának riportja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában