Helyi közélet

2016.11.12. 15:50

Libaságok a tárogató hangjai mellett

Hajdúböszörmény - A Tájház munkatársai változatos programokkal várták a gyerekeket a művelődési közponztba.

Hajdúböszörmény - A Tájház munkatársai változatos programokkal várták a gyerekeket a művelődési közponztba.

Családias hangulatban telt a Márton napi libator elnevezésű hagyományőrző esemény szombat délelőtt a város művelődési központjában, ahová a hideg, szeles, esős időjárás miatt szorultak a résztvevők. Az idén hatodik alkalommal megtartott rendezvény most is a Tájházban szerették volna megrendezni a szervezők. A helyszínváltozás okán elmaradt ugyan a libaterelés és a névadó víziszárnyas kemencében sütése, ám a többi program, illetve a kellemesen meleg helyiségek bőven kárpótolták a gyermekeket és az őket elkísérő szülőket.

-Összegyűjtöttük a Márton naphoz köthető népszokásokat és ezekből kínálunk a gyermekeknek egy csokorra valót, elsősorban kézműves foglalkozások keretében. Előzetesen hirdettünk a kicsiknek rajzversenyt, illetve lámpás készítésből is versenghettek az érdeklődők. Ez utóbbira felnőttek is nevezhettek – tájékoztatott Fodor Anikó, a Tájház vezetője, aki az alkalomra Ludas Matyi öltözékbe bújt.

Jól kihegyezve, kevés tintával

De nem csak ő öltötte magára a leghíresebb libapásztor gúnyáját, hanem munkatársai, segítői is, akik tombolát árultak, vízfestékkel festettek az érdeklődőkkel együtt, papírt hajtogattak, vagy éppen a lúdtollal való írást mutatták meg a gyerekeknek, illetve kukoricát morzsoltak. Ez utóbbi kettő volt a legnépszerűbb. A csöveskukorica-halmokat hamar körbevették a gyerekek és a szülők, akik a rendezők segítségével vesszőkosarakba pergették a csutkáról lefejtett szemeket. A lúdtollírókat két fiatal lány fogadta. Egyikőjük, Molnár Zsófia elmagyarázta, hogy akkor lehet szépen írni a hagyományos eszközzel, ha annak vége minél hegyesebb, továbbá kevés tintával és finom mozdulatokkal formázzuk meg a betűket. Mindezt kellemes, tárogatómuzsika tette még hangulatosabbá. Aki pedig megéhezett, libazsíroskenyeret és mellé lilahagymát fogyaszthatott.

HBN-KZS


A legjobbak

Lámpáskészítés:

1. Szegedi-Bíró Boglárka

különdíjas: Iváncsi Bálint

Rajzverseny:

1.: Bertalan Kata

Legkreatívabb rajz: Hagymási Gabriella

Legvidámabb rajz: Mező Dorottya


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában