Helyi közélet

2016.11.15. 15:45

Forradalomról a debreceni levéltárosokkal

Debrecen - Történelmi előadásokkal, táncos műsorral és könyvbemutatóval ünnepelték meg a forradalom 60. évfordulóját.

Debrecen - Történelmi előadásokkal, táncos műsorral és könyvbemutatóval ünnepelték meg a forradalom 60. évfordulóját.

Idén 43. alkalommal, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt tisztelegve szervezte meg a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár november 15-én a Levéltári Napokat a Megyeháza Árpád termében. A rendezvényen köszöntőt mondott Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint dr. Lippai Péter ezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese. A délután folyamán pedig történészek és levéltárosok tartottak előadást a forradalom eseményeiről.

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik

– Ha egy szóval kellene jellemeznem a Hajdú-Bihar Megyei önkormányzat és a levéltár kapcsolatát, azt mondanám, kitűnő – mondta Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke, majd hozzátette, nagyon sajnálja, hogy a levéltár már nem tartozik az önkormányzat intézményei közé. – Kijelenthetem, az intézményben méltóképpen megemlékeznek 1956. október 23-ról, hiszen történészi, illetve kutatói szemmel látják az akkori eseményeket. A levéltár a munkájával bizonyítja a szakmai elhivatottság és a társadalmi kapcsolatok kiváló minőségét. Bízom benne, hogy ezek az előadások is hozzájárulnak ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk 1956 történetéről – zárta köszöntőjét az alelnök.

A honvédek munkáját is segítik

Dr. Lippai Péter, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese elmondta, büszke a levéltár és a dandár között meglévő, mindenki számára példaértékű kapcsolatra. – Valamikor 2009 és 2010 környékén kezdődött a Honvédség és Társadalom Baráti Kör nevű szervezeten belül egy, a hagyomány ápoláson és a hadtudományon alapuló kutatómunka. Fő célkitűzése feltérképezni Debrecen és a megye ide vonatkozó adatait, amely emléket állít a világháborúban életüket veszített katonáknak. A helyi levéltár az elsők között engedélyezte, hogy a kutatóink bepillantást nyerhessenek a nem hozzáférhető adatokhoz. Az intézmény feldolgozott adatai nem csak a mi, hanem bárki más munkájában, kutatásában fontos szerepet játszanak – hangsúlyozta a parancsnokhelyettes.

HBN-BR


Díjazták a személyes kutatást

Szendeiné dr. Orvos Erzsébet, a levéltár igazgatója megerősítette, a Lövészdandárral szoros munkakapcsolatot ápolnak. – Együttműködésünk során számos közös rendezvényt, konferenciát, kiállítást szerveztünk, és bízom benne, hogy a jövőben is sikeres lesz a közös munkánk – jelentette ki.

A köszöntők után felléptek a Debreceni Honvéd Táncegyüttes tagjai, akik egy hagyományos sorozótáncot mutattak be. A fellépés után átadták a „Pro Archivo” emléklapokat azoknak a személyeknek, akik hozzájárultak a levéltár állományának a gyarapodásához. Az emléklapok átadása után pedig kihirdették a Honismereti Pályázat végeredményét is.


Elismerést kaptak

Pro Archivo emléklap:

Elek Zoltánné, aki a Debreceni Vendéglátásért Alapítvány iratait adományozta

Dr. Koczka András, aki rendőrség történeti iratokat adományozott

Vekerdi Károly, aki régi könyveket, fényképeket adományozott a levéltárnak

Honismereti pályázat díjazottai és munkái:

I. hely: Dudás József – A Sárrét keleti végvára: Zsáka

II. hely: Papp Rita – Perellyenek az ördögök vélle!

III. hely: Tóth Lajosné – Hagyományőrzés a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában