Helyi közélet

2016.11.28. 17:13

Felnőtt fejjel is lehet tanulni

Debrecen - A korábbiaknál többen ismerkednek a hiányszakmákkal a szakképzési centrumban.

Debrecen - A korábbiaknál többen ismerkednek a hiányszakmákkal a szakképzési centrumban.

Az idei tanévben 1701 felnőtt döntött úgy, hogy második szakképesítés keretében csatlakozik a Debreceni Szakképzési Centrum valamelyik szakképzéséhez – ismertette Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón. Elmondta: a legtöbben, 400-an a 300 órás, ingyenes kis- és középvállalkozások ügyvezetője című képzésükre jelentkeztek. Ennek keretében a tanulók tanulmányaik 60 százalékában idegen nyelvet tanulnak, 30 százalékban informatikai, 10 százalékban pedig vállalkozói ismeretek elsajátításával töltik idejüket. Tirpák Zsolt szerint ugyancsak nagyon népszerű a Bethlenben zajló pénzügyi számviteli ügyintéző és a mérlegképes könyvelői képzés. Előbbire 67-en, utóbbira 62-en járnak. Szintén sokan választották a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, a vegyésztechnikus, valamint a kereskedelmi és vendéglátó képzéseiket. A keresztféléves oktatásra hamarosan lehet jelentkezni – emelte ki a főigazgató.

Népszerűbb hiányszakmák

Tirpák Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a felnőttoktatás keretében olyan hiányszakmákra is szép számmal jelentkeztek az utóbbi időben mint a hegesztő, a gépgyártás technológiai technikus, a hűtő és légtechnikai rendszer szerelő, vagy a villanyszerelő. Az is kiderült, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum egy pályázat keretében 23 felnőttképzési projektre nyert nemrég támogatást. A pénzt elsősorban munkanélküliek, közfoglalkoztatottak oktatására akarják fordítani.

Amikor tavaly júliusban létrejött a szakképzési centrum 7 ezer hallgatónk volt, most – az iskolarendszer keretében – 11 debreceni intézményben, 9 ezer diákot tartunk nyilván. Minden esélyünk megvan arra, hogy a tanuló létszámot tovább növeljük. Debrecen gazdasági fejlődésének kulcsa a jól képzett, motivált szakemberek közössége – fogalmazott a szakképzési centrum vezetője.

Európai Szakképzési Hét

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az Európai Unió kezdeményezésére december 5-e és 9-e között Európai Szakképzési Hét nevű programsorozatot tartanak. Ennek keretében az óvodás gyerekektől a felnőttekig minden érdeklődőnek megmutatják, hogy milyen például elkészíteni egy kalácsot, vagy milyen munkát végez a boltos. De arra is lehetőség lesz, hogy a gyerekek bepillantást nyerjenek egy-egy cég működésébe.

HBN-OCs


A hiányszakmák

Hajdú-Biharban jelenleg 20 hiányszakmát tartanak nyilván. Ezek között van például az ács, a bádogos, az épület- és szerkezetlakatos, a gépi forgácsoló, a villanyszerelő, a kőműves, a pék, a hegesztő, a húsipari termékgyártó, a vegyipari technikus, az elektronikai technikus, a mechatronikai technikus és a nyomdaipari technikus. A szakgimnáziumi képzésben ilyet tanulók 20-50 ezer forint, a szakközépiskolában ezek elsajátításán fáradozók 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában