Helyi közélet

2016.11.21. 13:40

Engedd, hogy megszólítson és átöleljen az Isten!

Nyíracsád - Lelki beszélgetésre, meghallgatásra, befogadásra, „ráérős” gyónásra, elmélkedésre vártak mindenkit a megbocsátás napján.

Nyíracsád - Lelki beszélgetésre, meghallgatásra, befogadásra, „ráérős” gyónásra, elmélkedésre vártak mindenkit a megbocsátás napján.

A nyírségi település volt az egyik helyszíne annak az országos rendezvénynek, amellyel lezárult a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság éve. A rendezvénynek helyet adó művelődési házat zsúfolásig megtöltötték a helyi, valamint a Görögkatolikus Metropólia Nyíradonyi Esperesi Kerületéből érkezettek. Először Zolcsák Miklós atya, majd Tóth Elek nyíracsádi parókus köszöntötte azt a több száz vendéget, akik azért jöttek el Nyíracsádra, hogy a megbocsátás napján közelebb kerüljenek Istenhez, s hogy befogadhassa mindenki a megbocsátás szent kegyelmét.

Ne játsszuk el Isten irgalmát!

Délután Szimicsku Ferenc parókus kezdte az elmélkedést, aki a megbocsátásról, a bűnbánatról és az irgalomról beszélt. – Irgalmatlan világban élünk, ahol túl sok az erőszak. Nekünk az a feladatunk, hogy keressük a „Miért?”-re a választ. Talán túlságosan könnyedén vesszük az életet. Ha ez így van, változtatni kell! Mások bűnére nagyon fogékonyak vagyunk, a magunk hibáját azonban nem akarjuk meglátni. Elidegenedett a mai ember a megbocsátástól, a bűnbánattól, aminek az a következménye, hogy az Istentől is eltávolodik. Ne játsszuk el Isten irgalmát! Keressük a vele való kapcsolatot az életünkben!

Máriához imádkozhattak

Sási Péter parókus arról beszélt, mit jelent egy pap számára Isten megbocsátását közvetíteni, Zolcsák Miklós azt fejtette ki, miként hív Mária a megtérésre, Titkó István pedig a szenvedélybetegségekről és arról szólt, milyen eszköz van a pap kezében azok gyógyítására. Miközben Szikora József tanúságtételében elmesélte a jelenlévőknek, miként élte át életének kritikus szakaszában Máriával való kapcsolatát, a Szűzanya ikonja kézről kézre járt a teremben, mindenki megérinthette, s elmondhatta az Istenszülőhöz küldött néma imáját, fohászát.

Karácsonyi díszeket

A délután folyamán négy helyen várták a papok mindazokat, akik gyónni, vagy csak egyszerűen beszélgetni szerettek volna, vagy vallottak lelkükre nehezedő „köveikről”. Ezen a délutánon mindenki lehetőséget kapott arra, hogy megszabaduljon „terheitől”, s megbocsátásra találjon a Jóisten végtelen kegyelme által. Hogy az anyukák és a nagymamák nyugodt szívvel hallgathassák az elmélkedéseket és tanúságtételeket, az általános iskola pedagógusai karácsonyi díszeket készítettek a gyerekeknek szervezett játszóházban. A megbocsátás napja vecsernyével ért véget a nyíracsádi görögkatolikus templomban.

HBN–KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában