Helyi közélet

2016.11.13. 10:31

Én is iDE jártam!

Debrecen - A nanotechnológus, a költő és a hős - közös bennük, hogy a Debreceni Egyetemen szereztek diplomát! Milyenek voltak a diákévek, mit adott számukra a debreceni universitas, mi a sikerük titka? Erről mesélnek egykori hallgatóink.

Debrecen - A nanotechnológus, a költő és a hős - közös bennük, hogy a Debreceni Egyetemen szereztek diplomát! Milyenek voltak a diákévek, mit adott számukra a debreceni universitas, mi a sikerük titka? Erről mesélnek egykori hallgatóink.

Neves tudósok és orvosok, sikeres üzletemberek, elismert művészek, kiváló pedagógusok, innovatív agrárszakemberek. Hosszan sorolhatnánk, kik kaptak diplomát az elmúlt évszázadban hazánk legnagyobb felsőoktatási intézményében. Közülük hárman az egyetemi tévé stábjának meséltek arról, hogyan segítette őket sikerereik elérésében a Debreceni Egyetem.

Áfra János - a költő

Még nincs 30 éves, de már elnyerte a legtehetségesebb fiatal költőknek járó Horváth Péter-ösztöndíjat. Két verseskötete jelent meg, a KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, valamint a prae.hu szerkesztője, ugyanakkor két önálló kiállítás is fémjelzi a nevét. Áfra János életében a képzőművészet és irodalom kettőssége éppen a Debreceni Egyetemen csúcsosodott ki.

Radácsi Norbert - a nanotechnológus

Orvostanhallgatóként hobbiból járt be a fizika szakos órákra, majd a diplomaosztó előtt néhány hónappal vadászpilótának állt. Két év után kilépett a katonaságból, és egy svédcsavarral a világ egyik legjobb amerikai egyetemén, a Caltechen landolt az ifjú nantotechnológus. Nagy álma vált valóra, Nobel-díjas professzorokkal ebédelt nap mint nap, ma pedig már ő maga is kezdő professzorként dolgozik az edingurghi egyetemen.

Szabó György (Gismo) - a hős

Egy kiváló példa arra, hogyan lehet kamatoztatni az életben a bölcsész diplomát. Szabó György hétköznap Smart City-szakértő, hétvégén a Next zenekar frontembere, és nem mellesleg egy nagyszerű önkéntes szerveződés a Debreceni Hősök megalapítója. Nemcsak hisz benne, hanem be is bizonyítja, hogy bárki jobbá teheti a világot.

A Debreceni Egyetemen évente hatezren kapnak diplomát, de a végzettek többsége tanulmányai befejezése után sem szakad el az intézménytől. A népes egyetemi alumni közösség napjainkban több mint 15 ezer főt számlál, de mivel az egykori egyetemisták gyermekei, sok esetben unokái is a Debreceni Egyetemet választják, így családok generációi kötődnek az intézményhez. A Debreceni Egyetem deklarált célja, hogy összefogja az itt végzett hallgatókat, biztosítsa az öregdiákok számára a kapcsolattartást volt alma materükkel, egykori szűkebb és tágabb diákközösségükkel.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában