Helyi közélet

2016.11.10. 18:46

Egy pohár borral és néhány pohár jó szóval

Debrecen - Győrfi Lajos szobrászművész kiállításával ünnepli 20. születésnapját a Konzervatórium Galéria vasárnap.

Debrecen - Győrfi Lajos szobrászművész kiállításával ünnepli 20. születésnapját a Konzervatórium Galéria vasárnap.

– Van, aki a zenéért, mások a műalkotások kedvéért érkeznek a Konzervatórium Galériába, van, akit a hangulat vonz – fogalmazott Debreceni Tamás, a galéria megálmodója. Úgy tapasztalta a korábbiakban, hogy a „gazdasági élet és a kultúra egymástól eltávolodott, ezért jött létre ez a hely”, amely rövid idő alatt Debrecen és térségének színfoltjává nőtte ki magát. Mindez kellemes, családias hangulatú délutáni összejöveteleket eredményez.

– Mára az idősebb generáció mellett a fiatalok is egyre nagyobb létszámban képviseltetik magukat – jegyezte meg Debreceni Tamás.

Testvérmúzsák

A vasárnapi megnyitón a nemzetközileg is elismert szobrász, Győrfi Lajos alkotásaival találkozhatnak a kultúrakedvelők, miközben a Debreceni Régi Zenei Műhely muzsikál.

– Mindig a művész lelkületéhez idomuló és alkotásaihoz illeszkedő zenei anyagot választunk. Győrfi Lajos kifejezetten szereti Vivaldit, így a megnyitón barokk-korabeli dallamok csendülnek fel – mondta, hozzátéve, a mindenkori képzőművészek kiválasztásakor nagy szerepet játszik a készítő szellemisége.

A kiállítással Debreceni Tamás tervei nem érnek véget, hiszen ebben szerepel többek között egy Bocskai István szellemiségét bemutató szimfonikus költemény megkomponáltatása, amelyhez harminc képből álló kiállítási anyag illeszkedik majd. A szerzeményből CD készül.

– Szerte az országban számos Bocskai nevét viselő iskola található, ahol a ballagó diákok batyujába helyeznénk a CD-ket – osztotta meg elképzelését.

HBN–MF


A Győrfi Lajos képzőművész alkotásaiból álló tárlat november 13-án nyílik és december 2-ig látható a Konzervatórium Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában