Helyi közélet

2016.11.25. 12:26

Dorogi példa a lakáshoz jutáshoz

Hajdúdorog - Az egyszerű kertes ház megvásárlása feltételezi a rezsifizetést és az előtakarékosságot.

Hajdúdorog - Az egyszerű kertes ház megvásárlása feltételezi a rezsifizetést és az előtakarékosságot.

Otthonteremtő programot szavazott meg a város képviselő-testülete a csütörtökön megtartott ülésén. A nehéz sorsú, vagy folyamatosan szociális bérlakásokban, illetve albérletekben élő családok támogatását szolgáló program fedezetét az utóbbi hónapokban meghozott vállalkozás-fejlesztésű ingatlan eladásokból befolyó összeg biztosítja. Ebből 10 millió forintot fordítana Hajdúdorog önkormányzata három-négy lakás megvásárlására.

Ezek egyszerű kertes házak, amelyekből közel 300 áll üresen városban. Az ingatlanok megvásárlását követően a leendő lakókkal ötéves partnerségi megállapodást kívánnak kötni. Ezek tartalma szerint egy 10 ezer forintos bérleti díjat és egy, legalább 10 ezer forintos lakástakarék-pénztári megtakarítást feltételeznek. Így a lakhatás költsége 20 ezer forint, plusz rezsi lenne. Ez 5–15 ezer forinttal olcsóbb a jelenlegi hajdúdorogi piacalapú bérlemények áránál.

Az új konstrukció kedvezőbb helyzetbe hozhatja a családokat, hiszen az ötödik év elteltével a bérleti díjat beszámítanák az ingatlan vételárába, mint ahogy a befejezett lakástakarékpénztárét is az állami támogatással és az ehhez társuló fix kamatozású támogatott lakáskölcsönnel együtt. A feltételek teljesítése elegendő lehet a lakás megvásárlásához, így saját otthonhoz juttathat évente néhány olyan család, akinek esélye sincs az önálló otthon megteremtésére.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában