Helyi közélet

2016.11.10. 13:35

A Kossuth térnél messzebbre idén sem kell mennünk egy jó lúdpecsenyéért

Debrecen - 1171-ből származik az első írásos feljegyzés, amely a Márton-napi libalakomáról szól.

Debrecen - 1171-ből származik az első írásos feljegyzés, amely a Márton-napi libalakomáról szól.

A hagyományokhoz híven Debrecen és Eger összefogásával a cívisvárosban a Márton-napi lúdpecsenye mellé bort is kóstolhatnak a Kossuth térre kilátogatók. Az immár hagyományos gasztronómiai esemény jó alkalom arra, hogy a híres és közkedvelt egri borvidék évről–évre még közelebb kerüljön a szép borokat szerető debreceni közönséghez.

Az új bor bírája

November 11. (Márton-nap) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkorra híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap. Elterjedt népszokás Márton napján, vagy ehhez kapcsolódóan libát sütni. Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható is. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ekkor vette kezdetét a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy nyáron felhizlalt libát. A Márton napi libalakoma egri borcsillagokkal elnevezésű kulturális és gasztronómiai programot a hétvégén már nyolcadik alkalommal rendezi meg Debrecen és a hevesi megyeszékhely közösen. Szokás szerint az idei rendezvényen is Debrecen felel majd a legkülönlegesebb libaételekért (ludaskása, hagymás libamájcsíkok, libatoros káposzta, libakolbász) Eger pedig a legfinomabb borokat biztosítja.

Az egyik legnépszerűbb ételnek számító libatepertőt idén egy tonna libamájból állítják elő, melyből nagyjából 120 kilónyi tepertő fog kisülni, a libakolbász pedig 300 méternyi bélből készül, amely 1200 adagnak felel meg. Idén újdonságként jelenik meg a libamáj és a streetfood ételként a libából készült különböző burgerek. Aki ettől is különlegesebbet kóstolna, az választhatja a lángost libahússal töltve. Az egri pincészetek jóvoltából legalább ötvenféle borral, köztük gyümölcsborokkal (például csipkebogyó és eper) és a hagyományos hevesi fehér és vörös nedűvel öblíthetik le a finom falatokat a kilátogatók, de akik inkább a pálinkát kultiválják, azok is megtalálják a kedvükre valót a kínálatban. A két város közös programját idén is tizenhét debreceni és hat egri zenekar és művészeti csoport előadása színesíti majd, így kínálva miden nap este tíz óráig igazi kikapcsolódást az egész család számára.

HBN


Ételkínálat

Előétel

Libatepertő

Főételek

Sült libamell-filé

Kemencés libacomb

Liba-toroskáposzta

Libahúsos töltött káposzta

Hagymás libamájcsíkok

Libazúza-pörkölt

Ludaskása

Libakolbász

Köretek

Hagymás tört burgonya

Párolt káposzta

Házi savanyúság

Desszert

Házi csőröge baracklekvárral

Egri borászatok kínálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában