Helyi közélet

2016.11.19. 18:09

A csönd költőjének nevét őrzi a terem

Debrecen - Pinczési Judit költőről nevezték el a Debreceni Irodalom Háza előadótermét.

Debrecen - Pinczési Judit költőről nevezték el a Debreceni Irodalom Háza előadótermét.

Az „Emlékeink magasröptű hintaján…” című esttel zárult a Debreceni Irodalmi Napok csütörtökön. A Debreceni Irodalom Házában Lakner Lajos irodalomtörténész Csizmadia Évával beszélgetett a debreceni évekről, az írói mesterségről, Szabó Magdához és más alkotókhoz fűződő kapcsolatáról, majd lányáról, a fiatalon elhunyt Pinczési Judit, költő nevére keresztelték az intézmény egy termét.

Mint az a Déri Múzeum közlésében olvasható: Csizmadia Éva a cívisvárosban született. Iskolai tanulmányait a Svetitsben kezdte, majd a Dóczy-gimnáziumban tanult és érettségizett. Apja kérésére orvosi egyetemre ment, de soha nem fejezte be, jobban vonzotta a színház és a művészetek. 1982-ig egyáltalán nem írt, ekkortól azonban folyamatosan jelennek meg regényei. Úgy tűnik, az írás arra szolgál, hogy megfejtse, honnan jött, mit hozott magával, s miért az a sors jutott neki, ami. Lánya, Pinczési Judit költőnő, akinek halála 35 éves korában megakadályozta a művészi kibontakozását, noha így is sok szép verssel és mesével gazdagította a magyar irodalmat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában