Helyi közélet

2016.10.25. 13:35

Végleg megszűnik a villamosok fülsüketítő csikorgása?

Debrecen - Újabb négy sínkenő berendezést építettek be a 2-es villamos pályájába.

Debrecen - Újabb négy sínkenő berendezést építettek be a 2-es villamos pályájába.

A 2-es villamos vonala mentén időnként többfelé még mindig hallható éles, hangos csikorgás mérséklése, megszüntetése érdekében újabb négy sínkenő berendezést telepítettek – közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. illetékese kérdésünkre. Mint arról beszámoltunk, tavaly szeptemberben öt ugyanilyen sínkenőt vettek ugyanattól a MÁV-Thermit Hegesztő Kft.-től, akikkel most is üzletet kötöttek.

A Tracksafelube típusú új olajozókat a 2-es villamos vonalán a Csemete utcán (a Doberdó utca felé eső oldalban), a Thomas Mann utcán, a Dienes László-középiskolánál (mind a két irányban), valamint a Kartács utcán helyezte el a kivitelezést is elvégző, érdi székhelyű cég. A 18 millió forintba került beruházást a DKV Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Fotó: Matey István

A munkák ideje alatt a 2-es vonalon forgalomkorlátozás nem volt, a villamosok menetrend szerint közlekedtek.

Alapvetően beváltak

Az első, napelemmel működő sínkenőket tavaly szeptemberben építették be a 2-es villamos pályájába. A csikorgást mérséklő eszközöket akkor a Károlyi Mihály utcai megállóba (mindkét irányba), a Mikszáth Kálmán utca – Békessy Béla utca kereszteződésben lévő ívben a Doberdó utca irányába, a Böszörményi út – Békessy Béla utca találkozásánál lévő kanyarba a Nagyállomás irányába, a Görgey utcai villamos-megállóhely után, illetve a Békessy Béla utca – Görgey utca kereszteződésben lévő ívben a Nagyállomás irányába helyezték el. Ezután ezeken a helyeken jelentősen csökkent, vagy meg is szűnt a zavaró hang.

Viszont az is igaz, hogy a tapasztalatok szerint a nagyobb esők lemossák, kimossák a környezetbarát, vízben oldódó olajat, így amíg a sínek és a kerekek néhány óra alatt ismét nem kapják meg a megfelelő kenést, újra csikorgás hallható.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában