Helyi közélet

2016.10.15. 15:33

Szemétügyek, zártkertek és foci a közgyűlés napirendjén

Debrecen - Nem adnak a telkeikből a Júlia-telepen lakók az utak szélesítéséhez.

Debrecen - Nem adnak a telkeikből a Júlia-telepen lakók az utak szélesítéséhez.

Mivel sok helyen egyre gyakrabban szemétdombbá változik az utcai szelektív szemétgyűjtő szigetek környéke, a legproblémásabbakat valószínűleg megszüntetjük. A rendszer felülvizsgálata most zajlik – ismertette Papp László polgármester a közgyűlés végén, akkor, amikor a képviselők kérdezhettek. A városvezető erről Ágoston Tibor (Jobbik) képviselő kérdésére beszélt, aki egyrészt arra panaszkodott, hogy a rendszeres kaszálások elmaradása miatt az Epreskert és a Tégláskert több közterületén nagy a fű, másrészt szemetes a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környéke. Papp László válaszában arra is kitért, hogy a szelektív szigetek helyett valószínűleg a szelektív gyűjtésre alkalmas, a házakhoz, lakásokhoz kihelyezett kék színű, sárga fedelű kukák még szélesebb körű elterjesztését fogják szorgalmazni.

Továbbra is 3 százalék?

A következő kérdező, Görög Jenő (LMP) képviselő arra volt kíváncsi, hogy a város továbbra is ragaszkodik-e ahhoz a szabályhoz, melynek értelmében a zártkerti telkeknek csak a 3 százaléka építhető be Debrecenben, vagy esetleg felemelik ezt 5 százalékra. Erre egy új jogszabály adna lehetőséget. – Nagyon óvatosan kell eljárni ebben a kérdésben, mert a városnak nem lehet célja, hogy másodrangú „alövezetek”, zónák alakuljanak ki – fogalmazott Papp László. Elmondta: sok zártkertben ugyan van például víz, gáz és villany, de az utcák olyan keskenyek, hogy egy mentő-, tűzoltó-, vagy kukásautó már nem fér el. Az önkormányzatnak ezért sok tízmilliárd forintjába kerülne a jelenlegi belterületekkel azonos életfeltételek kialakítása. Papp László arra az álláspontra helyezkedett, hogy olyan városrészekben, ahol az ott lakók magukra vállalják az ezzel járó költségek egy részét, lehetne enyhítés az építési szabályon. Ugyanakkor ez ellen szól például a Meggyes esete, ahol a telektulajdonosok korábban sok mindent megígértek, aztán abból szinte semmi nem valósult meg.

„Szuperkupát a stadionba!”

Csikai József (Jobbik) képviselő azt javasolta, hogy mivel csekély a Nagyerdei Stadion látogatottsága, a város jelentkezzen az UEFA-Szuperkupa megrendezésére. Indoklása szerint ezeket a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztese közötti mérkőzéseket az elmúlt években mindig a debrecenihez hasonló méretű, 20 ezer férőhelyes stadionokban rendezték. Papp László azt ígérte a képviselőnek, hogy továbbítja az ötletet az illetékeseknek.

HBN-OCs


Debrecen - Amennyiben Debrecenben lenne egy korszerű hulladékválogató üzem, akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a lerakóba kerülő szemét mennyisége – ismertette Papp László polgármester a csütörtöki közgyűlés elején. Szavaiból kiderült, hogy ilyen üzemek létrehozását összesen 5,7 milliárd forinttal támogatja most az állam. Mind a 30 képviselő az igen gombot nyomta meg akkor amikor az volt a kérdés, adjanak-e be pályázatot erre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában