Helyi közélet

2016.10.16. 12:29

Szebb, biztonságosabb, otthonosabb

Egyek - A meghívóban hat, a valóságban azonban sokkal több beruházás befejezéséről szólt a pénteki nap Egyeken.

Egyek - A meghívóban hat, a valóságban azonban sokkal több beruházás befejezéséről szólt a pénteki nap Egyeken.

Közel 200 millió forint pályázati pénzből, valamint a hozzáadott saját forrásból és munkával élhetőbb, szebb, komfortosabb, biztonságosabb és takarékosabb település lett Egyek.

Sokan fogadták el Miluczky Attila polgármester meghívását az átadó ünnepségre, amelynek forgatókönyve eltért a szokásostól. A polgármesteri hivatal nagytermében előbb bemutatták a fejlesztéseket, egy-egy ismertető között zene szólt, végül a vendégek sorra járták a projekthelyszíneket és a nemzetiszínű szalagok átvágásával hivatalosan is átadták a létesítményeket.

– A pihenőpark és sétaút létesítése, a gyepmesteri telep építése, a sportcentrum, valamint a műfüves futballpálya beruházása, a Borostyán Idősek Otthona bővítése és a települési közvilágítási rendszer aktív elemeinek korszerűsítése és építése mellett egy utcát aszfaltoztunk le, számos utcában elkészült az útalap, bővítettük a betonelemgyártó üzemünket, valamint átvettük a régi téesz irodát – sorolta a polgármester, hozzátéve, hogy ugyancsak beruházásként fogható fel az alapfokú művészeti oktatás elindítása a helyi általános iskolában. A projektbemutatók közötti zene ezt szemléltette.

Kevesebb a kóbor kutya

A gyepmesteri telephely létesítésével oldotta meg a település a feszítő kóbor kutya problémát. Korábban egy főváros melletti vállalkozó fogta be és vitte el a kutyákat. Az egyeki önkormányzat a takarékos működés elvét szem előtt tartva pályázott és nyert 49,5 millió forintot, amiből közel négyezer négyzetméter nagyságú területen augusztusra valósult meg a térség legkorszerűbb, 61 férőhelyes kutyamenhelye és gyepmesteri telepe. A helybelieknek kutyánként és évenként ezer forint ebtartási hozzájárulást kell fizetni, ez biztosítja a telep működését. A befogott ebeknek igyekeznek gazdát találni. Tiszacsege és Polgár városával kötött megállapodás értelmében onnan havonta öt-öt kutyát tudnak fogadni. Már most látszik a gyepmesteri telep eredménye, kevesebb a kóborkutya a faluban, kutyatámadás nem történt.

A település meghatározó természeti látnivalója a volt vályogvető gödör, a Válykos-tó teljesen megújult egy sikeres pályázat, valamint települési önerő segítségével. A beruházás eredményeként a tavat kitisztították, sétautat, pihenőket, víziszínpadot építettek, a biztonságról térfigyelő kamera gondoskodik. Amellett, hogy az Egyek kedvelt szabadidős területe, betölti a csapadékvíztároló szerepet is.

Hangsúly a sportoláson

Az Egyeki Sportbarátok Sport­egyesülete a volt művelődési ház felújításával, korszerűsítésével konditermet hozott létre 23,5 millió forintból. A sportkör ebben az évben foglalkoztatóvá vált, 15 embernek ad nyolc-nyolc órában munkát. Ugyancsak a sportegyesület műfüves futballpályát alakított ki pályázati támogatásból a település sporttelepén. Ezzel megvalósult az utánpótlás korosztály felmenő rendszerű sportoltatása, versenyeztetése. A kapuk mögötti területekre kondipark, illetve fallabdapálya épült. Ezzel együtt megtörtént a tereprendezés is. A 2000-ben 25 férőhellyel létesült, ma már kistérségi társulásban működő Borostyán idősek otthona szűkösnek bizonyult. Az igényt jól példázza az a tény, hogy jelenleg 41 személy vár felvételre. A 21 milliós fejlesztéssel ugyan nem lett több a férőhely, de enyhített a zsúfoltságon, növelte az ott élők komfortérzetét, biztonságát, ellátásuk színvonalát.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában