Helyi közélet

2016.10.18. 16:05

Ötven évnyi poétai munkásság eredménye

Debrecen - Otthonában ütötték lovaggá Éles Árpád, debreceni költőt.

Debrecen - Otthonában ütötték lovaggá Éles Árpád, debreceni költőt.

Az Atya a Fiú a Szentlélek és Áldott Szűz Mária nevében, és a felhatalmazásomnál fogva én most üdvözöllek és a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend Lovagjává avatlak téged OLJ rangban” – az emelkedett hangvételű mondat Éles Árpád, helyi költő lakásán hangzott el nyáron. Az alkotó egy évi jelöltség után tavaly októberben kapta meg a számos elkötelezettséggel is járó kitüntetést, ám a rend központjába Máltára vezető hosszas repülőutat nem tudta vállalni gerincproblémái miatt az egykori ökölvívó, két danos karatemester. Mint mondta nem gyakori, hogy valakit a lakásán avassanak lovaggá. A szertartás az otthona templommá szentelésével kezdődött, a fogadalomtételkor elérzékenyült a 75 éves férfi.

Éles Árpád 1941-ben született Besztercén, három éves kora óta él a cívisvárosban. Felsőfokú végzettsége van, volt fővárosi szálloda igazgatója, dolgozott vegyipari gyógyszergyártóként, tanult közgazdaságot és újságírást, valamint okleveles mesterszakács, ám – mint azt beszélgetésünkkor többször hangsúlyozta – ezek kevésbé lényegesek, ő nagy költő. Poéta mivoltját a gimnáziumi tanulmányok határozták meg. Ötven éves költői munkásságának eredményeként negyven könyve jelent meg saját költségű kiadásban. A Cserháti Művészkörbe – amelynek több díját köszönheti – Tokaji Márton, barátja ajánlására jelentkezett.

Kérdésünkre szólt más büszkeségeiről is, két fia, két unokája és két dédunokája van. Ma is aktívan alkot.

HBN–HABE


Rend a lelke…

A Szent Lázár Lovagrend a legrégebbi folyamatosan működő lovagrend. A keresztes háborúk idején a rend által fenntartott ispotályokban a szerzetesek biztosítottak orvosi ellátást a lovagok részére. A rend főkancellári hivatala Máltán van. Jelenleg a világban 42 országban működik közhasznú karitatív szervezetként. Tagjai feladatuknak tekintik a törődést a betegekkel és minden szükséget szenvedővel. A működésük fundamentuma a az egyetemes tanúvallomás a keresztény hit mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában