Helyi közélet

2016.10.09. 14:36

Nem a csodatételre szerződött

Debrecen - Molnár Gyula szerint jövő nyárig el kell dőlnie, hogy ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Interjú Molnár Gyulával, a Magyar Szocialista Párt elnökével.

Debrecen - Molnár Gyula szerint jövő nyárig el kell dőlnie, hogy ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Interjú Molnár Gyulával, a Magyar Szocialista Párt elnökével.

Nem egyszerűen választási vereséget szenvedett 2010-ben a Magyar Szocialista Párt (MSZP), hanem morálisan is megreccsent – mondja Molnár Gyula, a párt június végén megválasztott elnöke, aki szerint egy ilyen helyzetből nem lehet egyetlen szavazással kikeveredni, ezért vezekelni kell a választóknál. Az 55 éves politikus kormányváltó erővé építené a pártot. Újbuda korábbi polgármestere állítja, tanultak a hibáikból, de még többet a másokéból, s 2018-ban az is kiderül, sikerült-e a párt hitelességét visszaszerezni. Molnár Gyulával az október 2-i népszavazást megelőzően beszélgettünk.

Bár már több mint három hónapja a párt elnöke, mégis ugyan­olyan színtelennek, szagtalannak tűnik az MSZP, mint az elődje, Tóbiás József vezetése alatt. A politikai valóság kényszerítette ebbe a lassú tempóba?

Molnár Gyula: Ha egy szekér kátyúba döccen, rossz az a kocsis, aki rángatni kezdi a gyeplőt, s csapkodja a lovakat. A szocialista párt sajátossága, hogy a magáról alkotott önképe eltér attól, amit a külvilág gondol. Én nem érzem azt, hogy színtelenek maradtunk volna, pláne, hogy éppen a színvilágunk változott, ráncfelvarráson estek át az online csatornáink, de például a népszavazási kampányunkban is újfajta eszközöket teszteltünk. Összetettebb kérdés, hogy mi lehet majd a 2018-as választásra a vezérfonal, ami a 1994-ben vagy 2002-ben aratott győzelemnél megvolt. Ezt keressük. Ám a körülmények is változtak. Korábban mondhattuk, hogy az MSZP a bérből, fizetésből élők és nyugdíjasok pártja, de a multinacionális cégek munkavállalói nem olyanok, mint a volt szakszervezeti dolgozók. Továbbá be kell látni, hogy 2008 és 2010 között a válságkezelés ürügyén olyan gazdaságpolitikai döntéseket hoztunk, ami a bázisunk ellen volt. Nem lehet csodát tenni 90 nap alatt! Azt vállaltam, hogy a párt hatékonyan működő szervezet lesz, s megkezdjük a felkészülést 2018-ra, hogy egy győztes pártot csináljunk.

De mégis: ott tart a párt, ahol tervezte, hogy 100 nap után tartani fognak?

Molnár Gyula: Nem. Azt gondoltam, hogy a nyár a szervezeti ügyekről szól, szeptemberben pedig elkezdődhet a politikai építkezés, de nyilvánvaló, hogy a kormány gyűlöletkampánya minden politikai teret elvitt. Sajnálom, hogy a politika és az értelmiség sem adott nekem türelmi időt. Azt várja ugyanis mindenki, hogy mondjam meg, mi az az öt mondat, amivel le lehet váltani Orbán Viktort. De a leváltásához ez önmagában nem elég: hatékonyan működő szervezet, logisztika, program és csapat is kell a jó kommunikáció mellé. Ennek előállítása nem két nap, de folyamatosan haladunk.

Mivel érvényesülhet az MSZP a Fidesztől balra lévő oldalon, ott, ahol a pártok a lehetséges stratégiákat nagyjából lefedték? Az LMP és Együtt egy-egy politikusa feltárómunkát végezve politizál, a Demokratikus Koalíció – mint legnagyobb konkurens – pedig a Gyurcsány-jelenségre alapoz.

Molnár Gyula: Ezen az oldalon egy igazán erős politikai párt van, az MSZP. Eddig minden próbálkozás arról szólt, hogy hogyan lehet bennünket gyengíteni. A szocialista párt sokféle hangszeren játszik. Azt elfogadom kritikaként, hogy ez nem elég markánsan látszik. Ugyanakkor az elmúlt egy év komoly ellenzéki politikai témáit egytől egyig az MSZP bányászta elő, az MNB-alapítvány közpénzköltéseitől a Quaestor- és az Eszosz-károsultak ügyéig. Ezzel nem lebecsülöm Juhász Péter (Együtt) és Hadházy Ákos (LMP) munkáját, mert fontos, amit tesznek, de ezt független újságíróknak és kiugrott ügyészeknek kellene végezniük. A politikusok azért mozognak nehezen ezen a pályán, mert Magyarországon olyan a politikai kultúra, hogy az emberek pártszínt látnak, nem mérlegelnek, azaz egy virtigli jobboldali sajnos Juhász Péternek egy szavát sem hiszi. Az is látszik, hogy ezzel a stratégiával az Együtt és az LMP támogatottsága sem növekszik. A DK pedig ma is egy Gyurcsány–Orbán vitára épülő politikát képvisel, ám én nem akarok több ilyen vitát.

Kerék-Bárczy Szabolcs azért lépett ki a DK-ból, mert nem értett egyet a pártstratégiával, miszerint először a baloldalt kell legyőzniük. Nem tart attól, hogy nem tud mit kezdeni a helyzettel, miszerint a DK elnöke még mindig a szocialista párt hátán mászva próbálja a pártját építeni?

Molnár Gyula: Amikor Gyurcsány Ferenccel beszélgetek, azt látom, közösek az érdekeink. Ha ez megváltozott, meg fogjuk változtatni a viszonyunkat! Okos politikusnak tartom a DK vezetőit, különösen az elnököt, de látniuk kell: a tőlünk elvitt szavazókkal csak a belső alkupozíciók változhatnak, pedig újakat kellene megnyerni. Az MSZP, DK, Együtt, PM, Moma, Magyar Liberális Párt hatos számára az a kérdés, hogy ki szeretne 2018-ban kormányváltást, s ki az, aki csak túlélni akarja a választást.

Reálisnak látja 2018-ban a kormányváltás lehetőségét? Milyen miniszterelnök-jelölt kell ehhez?

Molnár Gyula: Ma tízből hét ember szerint rossz irányba mennek a dolgok. Komoly a változást akarók száma. Ez év végéig szeretnénk megnevezni a jelöltjeinket. Ezt kérjük a pártcsalád tagjaitól is, majd dőljön el helyben – akár előrehozott választással is –, ki legyen az egyetlen baloldali jelölt. Miniszterelnök-jelöltnek pedig olyan személyt szeretnék találni, aki nem „Orbán 2.0”, hanem nyugodtabb, nem akar állandó háborút erőltetni az emberekre. Ha 2017 nyarán vagy őszén Debrecenben járok, s ismét csak elvekről lesz szó, mondhatja, komolytalan, amiről beszélek. Kormányváltó erőt építünk, nincs 2018 utáni stratégia a fejemben.

Számít előrehozott választásra?

Molnár Gyula: Nem. Arra számítok, hogy a népszavazás lecsengése után a jegelt ügyek ismét felszínre kerülnek. Szerintem legfeljebb akkor írnak ki előrehozott választást, ha a Fidesz és a mögötte jövő ellenzéki párt közötti különbség tíz százalék alá csökken.

Botka László szegedi szocialista polgármester a kongresszus után azt mondta az Indexnek, hogy hatalomtechnikai döntéseknek köszönheti, hogy önt elnökké választották. Mit szól ahhoz, hogy a párt legnépszerűbb politikusa ilyen véleményt fogalmaz meg?

Molnár Gyula: A kongresszusok bármelyik párt esetében az adott hatalmi erőviszonyok pillanatfelvételei. Aki ezt negatívumként állítja be, ne foglalkozzon politikával! Az én olvasatomban az eredmény béke, de ha valaki úgy látja, túl sok alkut kötöttem, nem tiltom meg, hogy ezt elmondja. Botka László az MSZP legelfogadottabb, legerősebb politikusa. Azóta az interjú mögötti vélelmeket és indulatokat tisztáztuk. Ha ő bármilyen országos politikai szerepet kíván vállalni, én vagyok az első, aki ebben támogatja.

Lehet még miniszterelnök-jelölt 2018-ban?

Molnár Gyula: Ha a szocialista pártnak pártpolitikusban kell gondolkodnia, én még mindig Botka Lászlót nevezném meg.

És önből lehet?

Molnár Gyula: Nem.

Mit gondol arról, hogy mostanában több volt ellenzéki képviselő vagy éppen a szocialista párt korábbi tagja vállalt el a kormányzattól kapott megbízatást? Legutóbb éppen a párt volt EP-képviselőjéről, Dobolyi Alexandráról lehetett olvasni, hogy kisinyovi nagykövet lehet.

Molnár Gyula: Rosszul élem meg, nincs átjárhatóság. Dobolyi Alexandra már nem tagja a pártnak, nem is maradhatott volna az. Szerintem a Fidesz hatalomtechnikai fogásáról van szó. Volt, amikor büntetőügyekkel akarták megroppantani az ellenzéket, máskor politikai karanténba próbálták zárni az MSZP-t, de úgy látszik, most a párt morális gerincét szeretnék megtörni. Szerintem, ha valaki ilyen feladatot vállal, nem egy közösség nevében cselekszik, hanem saját egzisztenciája vagy a karrierje miatt. Rombolják a közösséget, s ahhoz a hamis képhez járulnak hozzá, hogy a Fidesz konszolidálódik.

Hiller István választmányi elnöknek komoly respektje van jobboldali körökben is, aligha véletlen, hogy a neve felvetődött a sajtóban köztársaságielnök-­jelöltként. Ennek alapján elképzelhető együttműködés a Fidesszel?

Molnár Gyula: Az önkormányzati világból érkezve mindig azt képviseltem, hogy csak az utcának van bal és jobb oldala, nem a testületnek. Reménykedem abban, hogy megérjük: vannak nemzeti minimumok. A politikai habitusom szempontjából azt tudom mondani, hogy igen, lehet, a realitás azonban nem ez. Sem személyi, sem taktikai szempontból nem látom a Fidesszel való együttműködés lehetőségét.

Nem parlamenti képviselő, ennél fogva kisebb médiafigyelem irányul önre. Nem túlzottan nagy hátrány ez, ha pártot kell építeni?

Molnár Gyula: Előnynek gondolom, hogy nem vagyok semmilyen szempontból része a parlamenti munkának, sőt arra akarom rávenni a frakciót, hogy ők is lépjenek eggyel hátrébb, nem kell asszisztálni a Fidesz demokráciarombolásához. Ráadásul az elmúlt 20 évben kormányváltó erőként építkező pártok többsége ezt a parlamenten kívülről tette meg. Az ismertségem néhány ügy miatt viszonylag magas az országban, ám ezzel együtt az elfogadottságom nem olyan rossz.

Nem gondolja, hogy a büntetőeljárásokban felmerült érintettsége – van, ami bizonyítékok hiányában jogerősen lezárult, a Bikás park sportcentrumnál zajló nyomozást megszüntették, az Újbuda TC-nél, aminek társadalmi elnöke volt, viszont még nyomoznak – magas labda akár a rivális pártoknak, akár a párton belüli ellenlábasainak?

Molnár Gyula: Olyan országban élünk, ahol bárki ellen találhatnak olyat, amit vele kapcsolatban elő lehet venni. Azt mondom, hogy én vagyok Magyarország legjobban átvilágított politikusa. Nevetséges, hogy hat év alatt nem találtak törvénybe ütközőt az évente 200 milliós önkormányzati támogatású egyesületnél, s mégis napirenden tartják, amiről az újságírók is szeretnek kérdezni. Hozzáteszem, ha időről időre tágulna a lakásom, esetleg offshore cégem lenne nekem vagy a feleségemnek, azt már kijátszották volna ellenem. Én vagyok a király legkisebb gyermeke, aki volt már a sárkány barlangjához közel, pár fejét levágtam, s készen állok, hogy visszamenjek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában