Helyi közélet

2016.10.19. 12:24

Mi kell?

<em>Közel 30 éve új fejezet kezdődött a rendszerváltással, a határvonal azonban, úgy tűnik, nem olyan éles, mint akkor azt az ebben résztvevők, pláne az azt kikényszerítők gondolták</em>. Szabó Zsolt László írása.

Közel 30 éve új fejezet kezdődött a rendszerváltással, a határvonal azonban, úgy tűnik, nem olyan éles, mint akkor azt az ebben résztvevők, pláne az azt kikényszerítők gondolták. Szabó Zsolt László írása.

Hétfőn Lázár János miniszter mondta azt, hogy elsöprő többségben vannak azok Magyarországon, akik Kádár Jánost és életművét az ország dicsőségfalára írják. Olyan egyszerűsítő megállapításnak tűnik ez, mint amivel egy politikai tanácsadó a meetingen előállhat. A Fidesz a maga szempontjából kifejezetten jól rezonál a tömeg hangjára, alkalmazkodik hozzá. A gazdaságpolitikában szociológiai és politológiai kutatások igazolják, hogy a társadalom attitűdje alapvetően baloldali: nincs ellenére az erős állami szerepvállalás. Erre lehetett felépíteni a rezsicsökkentést, s azt kormányvívmányként kommunikálni, holott a világpiaci árak is csökkentek. Szintén inkább baloldalról lett volna várható a multik, bankok különadóztatása, ám ezt is meglépte a kormány. A párt a közhangulat miatt hajlandó volt meghátrálni is: így történt ez a vasárnapi boltzár vagy a tervezett internetadó esetében. A kádári jóléti gyarapodás illúzióját keltő kommunikációnak is van történelme: az első Orbán-kormányra ráégett a három szoba, három gyerek, négy kerék szlogen. Nem volna meglepő, ha hasonló tartalmú üzenettel fordulnának majd 2018-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában