Helyi közélet

2016.10.03. 10:26

Legtöbben megtalálták a félelem okát

Hajdú-Bihar - Tapasztaltuk, hogy „rendesen felkészítette a tévé, a rádió” a szavazókat a vasárnapi voksolásra.

Hajdú-Bihar - Tapasztaltuk, hogy „rendesen felkészítette a tévé, a rádió” a szavazókat a vasárnapi voksolásra.

Szokatlanul korán kezdődött a nap hat hölgy számára Bihardancsházán. Jóval pirkadat előtt a községháza nagytermében tevékenykedtek már. A 188 lakost, 151 szavazásra jogosultat számláló bihari faluban is be kellett rendezni a szavazóhelyiséget. Hat órakor kezdődött a voksolás. Harangi Csilla szavazóköri elnöktől és Korponainé Nagy Katalin jegyzőkönyvvezető elmondja azt is, hogy a Fidesz jelezte, küld delegáltat, de később lemondták. Majd fokozatosan lakosságát veszítő faluról beszélgettünk egészen fél hétig, az első szavazó, Balogh Lajos megérkezéséig.

– Fontos, hogy szavazzak, nem hiányzik, hogy ide betelepítsék a „varjakat”. Bár nem hinném, hogy Dancsházára jönnének, de biztos, ami biztos, sok galibát előzhetünk meg. Érvényes lesz a szavazás, én bárkivel beszéltem, mindenki mondta, hogy elmegy szavazni. És rendesen felkészített bennünket a tévé, a rádió – mondja, már voksolása után.

A település reggelbe nyúló éjszakai mozdulatlanságát az egyik udvaron szöszmötölő idős férfi oldja. Elek Károly, mutatkozik be. Borostás arcát dörzsölve magyarázza, persze, hogy megy szavazni, majd kilenc óra körül, miután ellátta a jószágokat és megborotválkozott, mert így csak nem illik a községházára menni. – Érdekünk, hogy elmenjünk mi is, mert ugyan itt nincsenek migránsok, de van 12 üres ház… – veszi lassabra és egyúttal halkabbra szavait. …na, érti, jobb a bajt megelőzni!

Pócsiné Szabó Marianna, bihardancsházai szavazatszámlálói bizottsági tag aláírja a jegyzőkönyvet. Fotó: Kovács Péter

„Nem hülyék az emberek”

– Orbán Viktort kérdezze meg, hogy miért hagyja, hogy ilyen körülmények között, havi 50 ezer forintból éljünk! – fakad ki egy magát romának mondó férfi, immár Berettyóújfaluban. – Persze, hogy megyünk szavazni, megy az egész sor – mutat végig a hosszú udvaron egymás mellé szorosan épített, kisméretű lakásokon –, mert ha idejönnek azok az idegenek, akkor azok kapják a segélyt, a pénzt, nekünk még kevesebb jut majd!

Csonka Bihar „fővárosa” vasárnap délelőtt szinte kihalt volt. Az egyik bevásárlóközpont előtt Nagy Károly és felesége igyekvően pakoltak a kocsiba. – Megyünk szavazni mi is. Aki háborús menekült, azt fogadjuk be, és tegyük táborokba, aki viszont a jólét miatt jönne ide, az maradjon a határainkon kívül – mondják, hozzátéve, hogy szerintük túlzó volt a kampány, nem hülyék az emberek.

Mező Antal személyében Újfaluban találkoztunk a megkérdezettek közül egyetlen emberrel, aki bevallása szerint nem megy el szavazni. – Mi is kényszerülhetünk menekülésre, például 1956-ban volt ilyen. És akkor elvárjuk, hogy minket befogadjanak, miközben ezt most megtagadjuk másoktól! Elvertünk a kampányra 14–15 milliárd forintot, amikor ennek a pénznek az egészségügyben vagy az oktatásban lett volna a helye, miközben biztos, hogy nem lesz érvényes a népszavazás.


Debrecen – Debrecen polgármestere szerint nincs realitása a helyi menekülttábor újranyitásának, miután a szavazók nagy többsége támogatja kormány migránspolitikáját.


Budapest - Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk az EU-csatlakozásról szóló népszavazás eredményét". A kormányfő a Fidesz-KDNP fővárosi eredményvárójában tartott beszédében bejelentette: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a kvótareferendum után, mert az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben.


Budapest - A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke szerint a kvótareferendum vesztese Magyarország.

 

 


Budapest - Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja.

 


Budapest - Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva, a Fidesz-KDNP budapesti népszavazási eredményváró központjában.


Budapest - A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum.

 


Budapest - Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon.


Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a kvótáról szóló népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap este.


Budapest - A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített.

 


Budapest - Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.


Budapest - A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában