Helyi közélet

2016.10.24. 14:37

Így vezeti a saját vállalatát a magyar

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hazai cégstruktúra nem csak kívülről nézve fortyog, de a cégek belügyei sem stabilak.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hazai cégstruktúra nem csak kívülről nézve fortyog, de a cégek belügyei sem stabilak.

„Még nincs is vége az évnek, de már a cégek 11 százalékánál történt tulajdonosváltás” – mondta Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A szakember véleménye szerint a tulajdonosi szerkezetben és egyéb paraméterekben szükségszerűek lehetnek a változások, de ezek gyakorisága mégiscsak árulkodó.

Ez vele jár

„A vállalkozások életútjának természetes velejárói az időnkénti székhelyváltások, ügyvezetőcserék, vagy esetleges tulajdonosváltások. Különösen igaz lehet ez a fejlődő magyarországi cégek életében. Az irodák kinövése, vagy a belső cégstruktúra időről-időre történő növekedése szükségszerűen hozhatja a székhelyváltozásokat és az aláírók számának növekedését. Ugyanakkor nem szabad félvállról venni a legegyszerűbb cégadat-változást sem” – állítja a céginformációs igazgató. Egyrészről a vállalkozásoknak operatív teendői is generálódnak, ha a partnereiknél cégadat-változások jelentkeznek, legyen az egy egyszerű bankszámlaváltás vagy címváltozás. Ennél is fontosabb azonban megbízhatósági szempontból figyelni a partnereknél bekövetkezett változásokat. Bizonyos típusú adatváltozások ugyanis gyakrabban előfordulnak a problémás cégeknél, ugyanakkor a hazai környezetben nem könnyű tisztán látni, hiszen hónapról hónapra cégek tízezreinél változnak még az alapvetőnek számító adatok is.

Árulkodó jelek

Az egyik legmeghatározóbb típus a tulajdonosi szerkezetben történő változás, hiszen ez esetben jó eséllyel alapjaiban változhat a cég jellege. Január és szeptember között több mint 60 ezer cégnél változott a tulajdonosi szerkezet, ami nem túl biztató a hazai cégstruktúra stabilitására nézve. A szokásos ügymenet mellett nem ritkák az extrém esetek sem, például 300 cég legalább háromszor váltott tulajdonost csak az idei év során; ezek vélhetően nem szokványos gazdasági tevékenység eredményei.

Magyarázható lenne…

A tulajdonos vagy székhelyváltozások többnyire még magyarázhatók is lennének életszerű indokokkal, ugyanakkor a főtevékenységek tömeges cseréje már érdekesebb kérdés. Idén eddig több mint 10 ezer cégnek változott a főtevékenysége Magyarországon, tehát a teljes profilváltások száma is jelentős. Ez pedig nem egy túl kiegyensúlyozott gazdaságról árulkodik.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában